Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

 Злочину без покарання не буває

Дата: 10.04.2021 17:14
Кількість переглядів: 783

 

 Злочину без покарання не буває

     На обліку в Голованівському районному секторі філії ДУ “Центр пробації” перебуває гр. П., житель Голованівського району, засуджений Голованівським районним судом в 2014 році за ч. 1 ст. 185 ККУ до покарання у вигляді громадських робіт строком на 100 (сто) годин.

     Покарання у виді громадських робіт відбувається за місцем проживання засудженого. Громадські роботи виконуються не більше як чотири години на день (неповнолітніми-дві години на день, але не менше двадцяти п’яти годин на місяць) та полягають у виконанні засудженим у вільний від основної роботи чи навчання час безоплатних  суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. 

     Скоївши злочин  середньої тяжкості і отримавши «м’яке покарання», засуджений вирішив, що відбувати покарання у виді громадських робіт для нього це занадто- соромно і принизливо у всіх на очах виконувати якісь суспільно корисні роботи( потрібно було відробити 25 робочих днів по 4 години в день).

   З самого початку виконання рішення суду виникли проблеми так, як засуджений не з’являвся за викликами до кримінально- виконавчої інспекції для постановки його на облік, роз’яснення умов та порядку відбування покарання, отримання направлення на відпрацювання. За місцем  проживання засуджений був відсутній,  поїхав кудись на заробітки, мати точної адреси сина не знала, спілкувалася з ним рідко, лише в випадку, коли він телефонував сам.

   Кримінально-виконавчою інспекцією були розпочаті першочергові розшукові заходи, якими встановити місце знаходження засудженого не виявилось можливим. Тому на адресу Голованівського РВ УМВС були направлені матеріали для проведення подальших розшукових заходів. Проведеною кропіткою роботою правоохоронних органів та інспекції: запити за ймовірним місцем перебуванням підоблікового, перевіркою  за місцем проживання та опитуванням рідних, сусідів, знайомих, товаришів позитивного результату не дали, тому в РВ УМВС заведена оперативно-розшукова справа і гр. П. оголошений в розшук. Кілька років  розшукова робота не припинялась і дана особа не випускалась з поля зору.  Те, що засуджений  

відсутній за місцем проживання, не звільняє його від відбування покарання, а лише доводить

те, що той навмисно, злісно ухиляється від відбування і навпаки призупиняє його виконання.

    В червні 2018 році до Голованівського районного сектору з питань пробації (колишня кримінально- виконавча інспекція) з Голованівського ВП ГУНП  надійшла інформація про те, що місцезнаходження гр. П. встановлено та на даний час знаходиться за місцем свого проживання. Цього ж числа працівниками  сектору було направлено засудженого на відпрацювання даного виду покарання, роз’яснено порядок та умови відбування покарання, також роз’яснена відповідальність за ухилення від даного виду покарання під особистий підпис підоблікового. Але наступного дня засуджений не приступив до відпрацювання. З письмового пояснення було вияснено, що відпрацьовувати він не має  ні бажання, ні наміру та буде намагатися вирішити питання іншими шляхами. 

    За місцем проживання  гр. П. відсутній. Був викликаний до районного сектору пробації в телефонному режимі, на що засуджений повідомив, що знаходиться на заробітках і коли у нього вийде, тоді він і приїде до сектору, на даний час у нього є важливіші справи, потрібно заробляти гроші на проживання. Точну адресу проживання та своїх тимчасових заробітків надавати відмовився. Опитана мати засудженого вказала, що її син перебуває в м. Одеса, точної адреси проживання та роботи не знає. І знову розпочалася повторна робота, щодо встановлення  місця знаходження  правопорушника, і оголошення його в розшук.

    Порядок виконання кримінального покарання у виді громадських робіт визначено Кримінально- виконавчим кодексом України.

     У відповідності до ч.1 ст.37 КВК засуджені до покарання у виді громадських робіт зобов’язані: додержуватися встановлених відповідно до закону порядку і умов відбування покарання; сумлінно ставитися до праці; працювати на визначених для них об’єктах і відпрацьовувати встановлений судом строк громадських робіт; повідомляти уповноважений орган пробації про зміну місця проживання; з’являтися за викликом до уповноваженого органу пробації. Поважними причинами неявки засудженого за викликом у призначений строк є: несвоєчасне одержання виклику, хвороба та інші обставини, що фактично позбавляють його можливості своєчасно прибути за викликом і документально підтверджені.

    Згідно ч.2 ст. 40 КВК  стосовно особи, яка ухиляється від відбування покарання у виді громадських робіт, уповноважений орган пробації надсилає матеріали правоохоронним органам для відповідного реагування для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 389 ККУ.

    Як було видно із матеріалів справи засудженого П. він відбував покарання на протязі 7 років. За цей час відбув лише 9 годин із 100 потрібних.  Двічі йому надавалась можливість усвідомити свою провину і спокутувати її. Жодного документа, який би підтвердив поважність  причин невиходу на відпрацювання громадських робіт засуджений не надав. Двічі  був оголошений в розшук. Належним чином був повідомлений про необхідність відбування покарання,  ознайомлений з порядком та умовами даного покарання, з відповідальністю за ухилення від відбування покарання (неодноразово). Незважаючи на всі застереження, зауваження та нарікання, проведення індивідуально-профілактичних, роз’яснювальних бесід, на всі його сподівання, уловки уникнути відбування покарання за строком давності, навіть зникнення з постійного місця проживання,  переживання та витрачені нерви -  нічого не допомогли.   Хіба це життя- ходити і оглядатись на кожному крокові.

    На даний час засудженого розшукано та районним судом розглянута справа про притягнення  до кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання у вигляді громадських робіт і замінена міра покарання на арешт.  Отже злочину без покарання не буває.

   

 

Начальник Голованівського районного сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

в Кіровоградській області                                                                                   І.А. Криницька


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь