Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

30 річниця Дня Незалежності

Дата: 20.08.2021 11:33
Кількість переглядів: 402

30 річниця Дня Незалежності

Фото без опису

З нагоди великого національного свята нашої державності – Дня Незалежності України Голованівський  районний сектор найсердечніше вітає населення нашого  району та інформує 

про Пробацію в Україні

 

 

Пробація — це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Термін «пробація» з’явився майже 200 років тому і визначався як кримінально-правовий інститут  права та був різновидом умовного засудження або умовного звільнення. Власне, у перекладі з англійської мови цей термін означає «випробування» або «умовне звільнення», а у перекладі з латині – «випробувати» або «віддавати під нагляд». Закон України "Про пробацію" було прийнято Верховною Радою України 5 лютого 2015 року та введено у дію 27 серпня 2015 року.

Сьогодні можна говорити про те, що данна система  демонструє хороший рівень ефективності. Кількість суб’єктів пробації за чисельністю на сьогодні перевищує кількість осіб, які відбувають покарання в установах виконання покараньПробація державі обходиться в 10-12 разів дешевше, ніж позбавлення волі. Національна пробація складається з трьох видів пробації, що обумовлені особливостями правового статусу осіб (суб'єктів пробації) в системі правосуддядосудова пробаціянаглядова пробаціяпенітенціарна пробація.

На даний час майже всі суди запрошують досудову доповідь стосовно обвинувачених осіб, які скоїли правопорушення. У багатьох випадків думка персоналу пробації збігається з рішенням суду щодо доцільності застосування альтернативних видів покарань. Такі показники свідчать про сприйняття служби пробації як повноцінного гравця кримінального процесу.

Крім досудової доповіді упроваджено пенітенціарну пробацію  надання підтримки та допомоги у вирішенні соціально-побутових питань засуджених, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі, для підвищення результатів їх соціальної реабілітації та попередження повторних злочинів. Так, надається допомога в сприянні  вирішення питань підготовки до звільнення: у пошуку місця проживання осіб, працевлаштування осіб, соціального патронажу осіб, влаштування до спеціальних установ для звільнених, які не мають родинних зв’язків та особистого місця проживання. 

Нині розроблено та затверджено наказами Міністерства юстиції України пробаційні програми для роботи з суб’єктами пробації, обов’язок пройти які може покладатися судами на осіб, звільнених від відбування покарання у виді позбавлення (обмеження) волі з іспитовим строком («Попередження вживання психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення»). Це ефективний, але складний інструмент, якій потребує спеціальної підготовки та навичок.

 Свою ефективність демонструє і система ювенальної пробації, спрямована на якнайкраще забезпечення інтересів дитини, яка перебуває у конфлікті із законом. За моделлю центра ювенальної пробації, розробленого та відпілотованого спільно з канадськими фахівцями, в Україні створено центри ювенальної пробації, які облаштовано за підтримки Уряду Канади.

Хотілось би відмітити, на усіх етапах розвитку пробація України отримує підтримку і серйозний аудит результатів з боку партнерів міжнародних проєктів Канади, Норвегії, Нідерландів, Європейського Союзу, Ради Європи.

На шляху до Європейського співтовариства Україна активно впроваджує нові правові інституції. У 2015 році з’явилося поняття пробації як альтернативи тюремному ув’язненню. Адже вважається, що правопорушникам важко стати на шлях виправлення у місцях позбавлення чи обмеження волі.

Державна установа «Центр пробації» — це не каральний орган, своєю головною метою вона визнає забезпечення безпеки громади!

Користуючись можливістю персонал Голованівського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Кіровоградській області щиро вітає вас з великим національним святом — Днем Незалежності України! Незалежність України відтворює загальнодержавну ідею і духовне оновлення, сприяє подальшому утвердженню патріотизму, надихає на добрі справи задля розбудови нашої України як демократичної, правової, економічно міцної, соціальної, знаної та впливової серед світової спільноти державиБажаємо вам міцного здоров’я, щастя і любові, миру, добра і злагоди, творчого натхнення і плідної праці на благо України, нашого талановитого і працелюбного народу!

Під час  прийому суб’єктів  пробації  провели захід, приурочений   дню визначної дати- 30-річчя незалежності  нашої держави, фахівець районного сектору розповіла присутнім, що 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі.

Ця дата навіки ввійшла в історію нашої молодої держави золотою сторінкою її біографії, законодавчо закріпивши вікові прагнення Українського народу до національного відродження та свободи. 30 років незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як суверенна держава, здатна утверджувати демократичні цінності та захищати свободу – зазначила  запрошена волонтерка сектору.

День Незалежності - це не просто День народження держави. Це свято пам’яті про цілі покоління наших предків, що творили націю і боролися за державність, а також день, коли варто думати про день завтрашній, про майбутні покоління, про нашу відповідальність перед історією.

     День Незалежностіце день, у якому щорічно зустрічаються Минуле і Майбуття України. Минуле має вселяти мудрість. Майбуття повинно виховувати в нас відповідальність за прийняття рішень.

     У серцях народу України серпнева блакить неба і жовтогарячий зерновий лан зливаються барвами української державності в символі державного прапора. Творення історії Батьківщини, її сьогодення і майбутньогообов’язок кожного з нас, усього народу.

Захід було проведено з метою підвищення правової освіти суб’єктів пробації, в частині встановлених законодавством прав та обов’язків.

З нагоди Дня Незалежності України бажаємо всім нам міцного здоров’я, щедрої долі та добра. Нехай радість та достаток будуть у кожній родині. А над Матір’ю – Україною запанує мир!

Із 30-ю річницею Незалежності!

 

 

Ірина Криницька

Голованівський районний сектор 2

філії Державної установи

«Центр пробації» в Кіровоградській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь