Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Неформальне навчання – реальний шанс стати кваліфікованим кухарем

Дата: 10.01.2022 13:55
Кількість переглядів: 195

Неформальне навчання – реальний шанс стати кваліфікованим кухарем

Усі особи, які працювали на підприємствах громадського харчування та оволоділи певними професійними навичками, але не мали водночас документального підтвердження, сьогодні мають змогу підтвердити свою компетенцію та отримати документ державного зразка. Популярність такого спрощеного формату підтвердження результатів навчання за професією кухар постійно зростає, адже дає змогу швидко реагувати на потреби роботодавців, які готові працевлаштовувати кухарів, та самих безробітних, які здобули професійні знання самотужки.

 Наприклад, пані Марії, яка працювала кухарем більше п’яти років, проте документа про освіту не мала, звернулася до міськрайонного центру зайнятості, отримала відповідні консультації, і у листопаді цього року фахівцями Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості їй було запропоновано підтвердити професійну кваліфікацію за результатами неформального професійного навчання за професією кухар. Пані Марія заповнила Анкету самооцінювання, яка передбачає самостійне визначення рівня професійної підготовки. За результатами анкетування фахівчиня центру зайнятості видала направлення на проходження процедури підтвердження кваліфікації в Одеському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

«Моє захоплення в житті – це кулінарія. З юних літ я полюбляла готувати, проте здобути відповідну освіти за омріяною професію мені не вдалося. Маючи чималий стаж роботи, добре розуміла, що подальша професійна діяльність багато в чому залежить і від наявності державного документа про освіту, яким підтверджується моя професійна майстерність. Тому радо відгукнулася на пропозицію міськрайонного центру зайнятості щодо підтвердження результатів неформального професійного навчання за професією кухар, – розповідає пані Марія.

Перед виконанням кваліфікаційної пробної роботи пані Марію поінформували про порядок, умови та норми часу на виконання завдання, провели інструктажі з питань охорони праці і безпеки життєдіяльності. Для проведення кваліфікаційної пробної роботи у закладі освіти особу забезпечили необхідним обладнанням, інструментом, кухонним і столовим посудом. Під час виконання практичних завдань члени комісії спостерігали за процесом приготування страв, організацією робочого місця, дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та правил безпеки праці.

По закінченню практичного завдання пані Марія презентувала п’ять страв комісії, яка оцінювала результати кваліфікаційної атестації особи-кандидата.

Марія успішно підтвердила кваліфікацію та отримала свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання за професією кухар, 3 розряд.

Довідково. Державний навчальний заклад «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» – один із трьох в Україні закладів освіти, в якому  можливо підтвердити результати неформального навчання за професією кухар.

Для цього в закладі працює спеціальна комісія з підтвердження результатів неформального професійного навчання. Кваліфікаційну комісію складають професійні фахівці, які незалежно, якісно і об’єктивно оцінять вашу професійну компетентність. Тож не зволікайте і  не втратьте свій шанс підтвердити здобуту кваліфікацію.

 

О. Чумаченко, начальник відділу активної підтримки безробітних Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь