Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

Дата: 27.03.2021 19:35
Кількість переглядів: 1370

Визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

До Голованівського МЦ з надання БВПД часто звертаються клієнти з питанням: «Що робити, якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини  Надаємо роз»янення з даного питання.

 

       Строк для прийняття спадщини є строком спеціальним, протягом якого існує саме право на спадщину. Тому пропуск цього строку позбавляє спадкоємця права вимагати повернення майна, що перейшло до інших спадкоємців, або права на відшкодування вартості цього майна. Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

       Разом з тим статус спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, не є тотожним статусу спадкоємця, який відмовився від прийняття спадщини на підставі ст. ст. 1273 - 1275 ЦК. Якщо спадкоємець подав заяву про відмову від прийняття спадщини і таку заяву не відкликав на момент завершення строку для прийняття спадщини, він вже остаточно, раз і назавжди позбавляється статусу спадкоємця і не має навіть теоретичної можливості прийняти спадщину. Спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, проте не відмовився від прийняття спадщини має можливість вступити у спадкові відносини. У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття  у  два способи:  позасудовий і судовий.

      Позасудовий порядок прийняття спадщини після пропущення строку застосовується за наявності згоди на це усіх інших спадкоємців, які прийняли спадщину. Така згода спадкоємців повинна бути викладена у письмовій формі і подана нотаріусу до видачі свідоцтва про право на спадщину

      У разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину і могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви або у разі відмови  всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, надати такі письмові заяви, існує судовий порядок - на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання спадкоємцем заяви про прийняття спадщини.

     Поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини

     Як вказує судова практика, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

  • тривала хвороба;

  • перебування спадкоємця тривалий час за межами України;

  • відбування покарання в місцях позбавлення волі;

  • перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України;

  • необізнаність спадкоємця про наявність заповіту

  • тощо.

При цьому судами до уваги беруться переважно письмові докази – довідки медичних установ про стан здоров'я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.

        Судами не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як:

  • юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини,

  • необізнаність особи про наявність спадкового майна,

  • похилий вік,

  • непрацездатність,

  • незнання про існування заповіту,

  • встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю),

  • невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину,

  • відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини,

  • несприятливі погодні умови.

Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, повторне визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини одним і тим же спадкоємцем законодавством не передбачено. Якщо рішенням суду спадкоємцю раніше було визначено додатковий строк для прийняття спадщини і він цим не скористався та не прийняв спадщину, то в подальшому цей спадкоємець не може знову ставити питання про визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

Куди звертатися?

Позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред'являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна.

 

      Якщо у вас виникли питання, або ваші права порушені звертайтеся до фахівців системи безоплатної правової допомоги - ваші правові проблеми можна вирішити дистанційно ?
 - зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

- поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки Голованівський місцевий центр з надання: БВПД:https://www.facebook.com/glvn.legalaid.kr.ua/;

- скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь