Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Про виконання Програми економічного і соціального розвитку Голованівської селищної ради на 2021 рік у І півріччі поточного року

Дата: 09.07.2021 08:35
Кількість переглядів: 790

           Про виконання  показників оцінки соціально-економічного розвитку Голованівської  селищної ради в  2021 році

 

        Щодо виконання показників програми соціального і економічного розвитку, можна сказати, що ситуація стабільна.

        В окремих галузях і сферах діяльності забезпечено позитивну динаміку показників.  Здійснювались заходи, спрямовані на  забезпечення стабільної роботи галузей  економіки, створення умов для нормального функціонування закладів соціальної сфери, забезпечення наповнюваності бюджетів та виконання завдань і заходів програми.

      Рішенням сесії селищної ради від 15 січня 2021 року № 59 затверджена  Програма соціального і економічного розвитку Голованіської селищної ради на 2021 рік. (Внесені зміни та доповнення від 12 березня 2021 року №96, від 06 травня 2021 року №189.

      А також для підвищення добробуту населення території  шляхом досягнення сталого соціально-економічного розвитку та здійснення глибоких структурних трансформацій в економічній та соціальній сферах, реалізації конкурентних переваг регіону розроблено проект Стратегії Голованівської селищної ради на 2021-2027 роки.  Даний проект розглянуто на  постійних комісіях ради  та затверджено  на черговій сесії селищної ради від 06 травня 2021 року рішення №154.

Відповідно до розпорядження голови ОДА  визначено відповідальним за наданням звітів до Департаменту економічного розвитку і торгівлі та проведенням моніторингу реалізації проектів регіонального розвитку – відділ економіки, АПК, інвестицій, цивільного захисту, правопорядку, безпеки, боротьби з корупцією селищної ради.

Було направлено звіт про результати реалізації проектів регіонального розвитку та включених до них структурних проектів , визначених Планом заходів на 2021-2023 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області  на період до 2027 року за І квартал  2021 року.

 Крім цього, сесією селищної ради від 12 березня 2021 року затверджені програми :

  • Програма соціального захисту малозабезпечених верств населення,осіб з інвалідністю, ветеранів війни, праці, та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Голованівської селищної ради на 2021-2025 роки;
  • Програма соціальної підтримки учасників АТО/ООС, постраждалих учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС та вшанування пам’яті загиблих Голованівської селищної ради на 2021-2025 роки;
  • Програма санаторного оздоровлення  ветеранів  війни та осіб з інвалідністю Голованівської селищної ради на 2021 – 2025 роки;
  • Соціальна  програма оздоровлення та відпочинку  дітей Голованівської  селищної  ради на 2021 - 2025 роки.

 

 На території селищної ради працює 25 малих підприємств, 211 підприємств торгівлі, 199 найманих працівників  та 681 ФОП. Працює 2 готелі, 6 аптек, 36 підприємств побуту, 182 юридичні особи, 85 з них мають основний вид діяльності сільське господарство та  одноосібники. Здійснюють роздрібну торгівлю високооктановими, низько октановими, дизельним пальним, скрапленим газом   5-АЗС та 2 АГЗС.

 

      Для покращення розвитку бізнесу на території селищної ради в розділі «Регуляторна політика та бізнес» переліку державних, галузевих та цільових і місцевих програм, які будуть діяти в рамках Програми економічного і соціального розвитку  Голованівської селищної ради на 2021 рік, а саме на заходи «підтримка та розвиток малого і середнього бізнесу» заплановано кошти в сумі 500,0 тис.грн.

Також розроблений проект  даної Програми     Основними стратегічними завданнями на 2021-2024  роки  буде:

  • робота щодо створення сприятливих умов для розвитку малого бізнесу;
  • здійснення заходів щодо залучення до підприємницької діяльності соціально незахищених верств населення.

 Суб’єкти отримують допомогу і консультації у відділі економіки, АПК та інфраструктури, цивільного захисту, правопорядку, безпеки,боротьби з корупцією  та  у ЦНАПІ  Голованівської громади, пред’явити зауваження та надати пропозиції (за номером телефону 2-19-30).

        Проводилася інформаційно- роз’яснювальна робота серед суб’єктів малого бізнесу  про можливості отримання фінансової підтримки через Регіональний фонд підтримки підприємництва в області. Також наголошено про важливість співпраці із регіональним фондом підтримки підприємництва, стимулювання розвитку малого бізнесу, шляхом надання фінансово-кредитеної підтримки .

Розроблені заходи щодо підтримки суб’єктів господарювання.

 

Фінансова підтримка суб’єктів господарювання, діяльність яких тимчасово зупинена, у зв’язку з обмежувальними заходами з протидії поширенню

COVID-19 – 100 тис.грн щорічно, та на розвиток малого бізнесу (відкриття власної справи, збільшення потужностей на виробництві, розширення видів діяльності, розширення надання послуг та виробництва товарної продукції

(залучення найманої праці, забезпечення новими робочими місцями, створення нових робочих місць -400 тис.грн. щорічно.

В звітному році кошти суб’єктам господарювання не виділялися.

Протягом цього року надавалися кредити суб’єктам господарювання  банками: «Приватбанк», «Ощадбанком.      

Об’єктом  інфраструктури підтримки малого бізнесу (надання послуг, кредитів):

є  кредитні спілки,  банки «Приватбанк», «Ощадбанк», Центр адміністративних послуг. Надаються консультації щодо розвитку малого підприємництва, отримання допомоги на розвиток бізнесу.

       Працює ЦНАП. Виготовлено інформаційні стенди щодо надання адміністративних послуг та скриньку для скарг. Затверджений графік особистого прийому керівництвом та графік роботи адміністраторів  центру, державних реєстраторів вивішені на видному місці  ЦНАПу.

     Для підвищення поінформованості населення про місцеве                                    самоврядування за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги та співфінансування місцевого бюджету  - оновлено  центр  надання адміністративних послуг .                                

Донор: NIRASSwedenAB (проект фінансується Європейським Союзом та реалізовується компанією NIRASSwedenAB на замовлення Шведського агентства

 міжнародного розвитку  SIDA).

Одержувач:Голованівська селищна рада

Бенефіціар: ТОВ «АРТ-ПРОМ» 36989671

Термін реалізації проекту:2020-2021 рр.

Виконавці:Голованівська селищна рада ,ТОВ «АРТ-ПРОМ»,

Шведське агентство міжнародного розвитку  SIDA   в особі Анна ЛілєлундХедквіст

Джерела фінансування : кошти МТД та  кошти місцевого бюджету

Загальна вартість проекту

(станом на 01.04.2021р.)                   -    886,997 тис.грн. +7807,5 євро

Обсяг отриманих коштів МТД    7807,5 євро

1)освоєно станом на 01.04.2021 року_- капітальний ремонт за кошти

місцевого бюджету в сумі 886,997

тис.грн + 8,772 тис.грн тех.нагляд

+7807,5 євротехніка та меблі.

 

В січні -  червні 2021 року адміністраторами центру адміністративних послуг зареєстровано 4690  послуг. З них:

всі дії державного реєстратора 85. В тому числі зареєстровано 33 ФОП та 2 юридичні особи.

Проведено реєстрацію нерухомого майна-1087,

реєстрацію земельних ділянок – 1245,

видано довідок про склад сімї -814,

інші довідки -361,

субсидії, пільги, допомога-732 послуги,

реєстрація місця проживання -366.

 

 До селищної ради в поточному році не було звернень від підприємців щодо передачі в оренду або у власність приміщень комунальної власності для здійснення основної діяльності.     

Придбання товарів, робіт та послуг в підприємствах і в органах місцевого самоврядування здійснюється відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».     На звітну дату фактів порушення законодавства про захист економічної конкуренції не виявлено.

Прийнято участь у 3 позачергових засіданнях комісії ТЕБ та НС про вжиття негайних заходів щодо запобігання поширенню на території району респіраторної хвороби. Голованівський  відділ  поліції  Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області спільно з управлінням Голованівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області  в межах компетенції посилили контроль за здійсненням державного санітарно - епідеміологічного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, протиепідемічних заходів під час карантину в громадському транспорті, закладах громадського харчування, на об’єктах торгівлі, ринках, розважальних закладах.

 

 Голованівська селищна рада надає консультативну та методичну допомогу мешканцям будинків у питаннях створення та діяльності об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, наводяться аргументи та переваги на їх користь та надаються зразки документів для створення ОСББ.  На даний час на території Голованівської селищної ради створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Надія 15».

 На території селищної ради відсутнє централізоване теплопостачання та теплопостачальні підприємства, усі будинки опалюються індивідуальними котлами.

Так як територія селищної ради розташована в межах Українського кристалічного масиву водопостачання населених пунктів здійснюється з відкритих та підземних водозаборів.  Використовуються для питного водопостачання підземні води.

Послуги з централізованого питного водопостачання надає  КП «Голованівський комбінат комунальних підприємств». Селище міського типу Голованівськ має систему централізованого водовідведення, ступінь охоплення цими послугами досить низький і нерівномірний. Проводиться  комплекс заходів, спрямованих на вирішення проблемних питань у водопровідному та каналізаційному господарстві території.

Територія новоутвореної Голованівської селищної ради має  розвинений  промисловий  потенціал.  Відбувається утворення та накопичення відходів.

 Видалення відходів шляхом захоронення або знешкодження залишається основним призначенням спеціально відведених місць чи об’єктів. Це зумовлюється недостатністю переробки відходів, відсутністю сучасних полігонів з утилізації побутових відходів та потребою в санації існуючих  сміттєзвалищ, що  вичерпали  свій ресурс або  експлуатуються з порушеннями норм екологічної безпеки.

 

Приділяється увага по покращенню роботи в житлово- комунальному господарстві. Збільшено фінансування на благоустрій  для забезпечення комфортного проживання і безперебійної роботи ККП.

На рік заплановано на благоустрій 1,932 млн.грн, на 01.07.2021 року профінансовано 481,1 тис.грн., а на підтримку комунального підприємства затверджено 4,5 млн. грн., і використано на сьогодні 2 млн.грн.

В поточному році для КП «Голованівський комбінат комунальних послуг» придбано 2 насоси глибинних (44,2 тис.грн),  повітрянодуйку  (4,5 тис.грн), ,1 помпу, придбано контейнери для сміття і  встановлено у назначені місця (48 тис.грн.), та встановлено на вулицях комунальної власності дорожні знаки в кількості 17 шт. та  ліхтарі вуличні.

Крім цього, проведено вуличне освітлення в населених пунктах ( на суму 63 тис.грн., проведені свердловинні роботи на 49,6 тис.грн, чищення каналізаційних колекторів (38,6 тис.грн), ремонт насосів до скважин (60 тис.грн).

З метою якісної роботи по очищенню вулиць селища, надання послуг в червні поточного року  для працівників комунального підприємства закуплено форму, а також мотокосу для обкошування трави.

  Крім цього  з початку року КП «Голованівський комбінат комунальних послуг» придбано насос глибинний, придбано та встановлено на вулицях комунальної власності дорожні знаки в кількості 17 шт. та  ліхтарі вуличні.

З метою якісної роботи по очищенню вулиць селища, надання послуг в червні поточного року  для працівників комунального підприємства  закуплено форму, а також косу для обкошування трави.

 

Територія селищної ради розташована  в лісостеповій зоні.  Клімат: помірно континентальний

Якість атмосферного повітря в значній мірі залежить від обсягів викидів забруднюючих речовин від двох основних джерел забруднення стаціонарних і пересувних.

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря залежать від обсягів виробництва підприємств та використання у виробництві застарілого енергоємного обладнання та технологій, відсутність ефективних технологій уловлювання забруднюючих речовин. Вагомий вплив на стан атмосферного повітря має виконання природоохоронних заходів, оновлення зношеного устаткування, заміна застарілих технологій більш сучасними. Основними забруднювачами довкілля території є підприємства, що здійснюють виробництво олії, жирів та трубопровідний транспорт.

 

Опалювальний сезон проходив на належному рівні, всі  котельні в роботі та працювали  стабільно.

 

 Згідно Урядової програми «теплих» кредитів в 2021 році Голованівською філією ПАТ «Державний ощадний банк України» видано 3 кредити та проводиться відшкодування державою  35% від суми кредитів.

 

Продовжується робота щодо впровадження енергосервісних договорів для підвищення енергоефективності закладу та систем енергоменеджменту /енергомоніторингу в зв’язку з недостатнім фінансуванням.

  

      

Постійно працювали над впровадженням і реалізацією  інвестиційних та соціальних  проектів. 

 На офіційному веб-сайті ради  створено розділи «Економіка» та «Програми» , де висвітлена інформація щодо затверджених і реалізації програм.

Серед важливих, знакових подій продовжено будівництво дошкільного навчального закладу на 120 місць по вул. Пушкіна в смт. Голованівськ , проводилася  також - капітальний ремонт і реконструкції Голованівської ЦРЛ .

 Затверджено перелік  проектів, які будуть реалізовуватися у 2021 році за кошти державного, місцевого бюджету, коштів ДФРР. А саме:

Капітальний ремонт покрівлі головного корпусу КНП «Голованівської ЦРЛ»  капітальний ремонт фасаду інфекційного корпусу Голованівської ЦРЛ, капітальний ремонт головного входу комунального закладу «Голованівський районний будинок культури», будівництво водопровідної мережі на території населеного пункту селища Ємилівка, будівництво спортивно-ігрового майданчика по вул.Соборна в   смтГолованівськ, капітальний ремонт- обладнання медичного кисню в терапевтичному відділенні  КНП,  капітальний ремонт- обладнання медичного кисню в хірургічному відділенні КНП, капітальний ремонт стадіону та адміністративного приміщення Голованівської дитячо-юнацької  спортивної  школи, нове будівництво очисних споруд господарсько-побутових стічних вод по вул.Пушкіна.

 

  На даний час відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України  від 19 травня 2021 року №468-р  «Про деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» виділені кошти з державного бюджету на реалізацію проектів: будівництво вуличного водопроводу по вул.І.Франка смтГолованівськ в сумі 585,37 тис.грн. та на капітальний ремонт фасаду комунального закладу «Голованівський районний будинок культури» по вул.Суворова смтГолованівськ 4564,69 тис.грн.

 

Відповідно чого на черговій сесії селищної ради внесені зміни і доповнення до додатку «Перелік державних, галузевих цільових та місцевих програм, які будуть діяти в рамках Програми економічного і соціального розвитку  Голованівської селищної ради на 2021 рік».

 

 

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 18 лютого 2021 року №64-р вживаються заходи щодо популяризації інвестиційного потенціалу. Подано на оновлення веб порталу інвестиційних пропозицій (Інвестиційна пропозиція Greenfield) земельну ділянку під аграрне виробництво та промислове виробництво на території села Межирічка.

 

  На даний час виготовлено та затверджено 22 генеральних планів населених пунктів та планів   зонування на території :

   селища Голованівськ та смт.Голованівськ,  с.Вербове, с.Грузьке, с.Ясне, с.Молдовка, с.Надєждівка, с.Матвіївка, с.Надєждівка, с.Межирічка, с.Журавлинка, с.Цвіткове, ст.Ємилівка, с.Ємилівка.

Виготовлено лише генеральні плани:

с.Свірневе,  с.Зелена Балка,  с.Олексіївка,  с.Клинове,  с.Ковалівка, с. Наливайка.

    В стадії розробки і затвердження:

с.Новосілка, с.Троянка, с.Розкішне, с.Марянівка, с.Маринопіль, с.Костянтинівка.

Відсутні генплани у селахШепилове, с.Олександрівка, с.Розділ, с.Новоголованівськ, с.Манжурка. 

 

 

       Спостерігається позитивна динаміка  за підсумками першого  півріччя поточного року. А саме при плані на ІІ квартали 2021 року по доходах загального фонду (без врахування трансфертів) в сумі 38130,3 тис.грн., надійшло 41984,2 тис.грн. План виконано на 110,1%. (відхилення + 3853,9 тис.грн).

      

       Відсутня заборгованість по виплаті пенсій та допомоги.  А також відсутня недоїмка із страхових внесків економічно активних платників до Пенсійного фонду України.

       Не має заборгованості у бюджетних установ по заробітній платі та за енергоносії.

 

      Для підвищення конкурентоздатності безробітних, покращення якості робочої сили та зменшення тривалості безробіття Голованівською районною філією Кіровоградського обласного центру зайнятості проводилися групові профорієнтаційні заходи за темами, рекомендованими та розробленими Державним центром зайнятості.

       З метою розвитку інфраструктури аграрного ринку, відродження сфери послуг та торгівлі на селі проводиться професійна підготовка безробітних з сільської місцевості за професіям, які користуються попитом на селі та сприяють самозайнятості.

Програмою соціального і економічного розвитку Голованівської селищної ради на 2021 рік передбачено заходи та фінансування:

забезпечення повернення безробітних до трудової діяльності шляхом: формування банку вакансій, сприяння громадянам участі в організації проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру, організації професійного навчання безробітніх з урахуванням поточної та перспективної потреб ринку праці, проведення профорієнтації населення в сумі 250 тис.грн на рік.

           

      Відповідно до доручень Кабінету Міністрів України  щодо заходів з протидії нелегальному обігу пального, вживаються заходи  щодо активізації роботи  робочої  групи з протидії нелегальному обігу пального.

       Створено робочу групу щодо  даного питання розпорядженням голови селищної ради від 26 березня 2021 року №28-ос.  В групу ввійшли начальники відділів структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України в районі та за згодою голови громад.

       Розроблена нова дислокація (поновлена) мережі АЗС та АГЗС по Голованівській селищній раді та прозвітовано до Департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації.

       Протягом  минулого  року постійно проводився моніторинг стану об’єктів, на яких здійснюється роздрібний продаж пального лише районною групою (так як Голованівська  селищна рада є новоствореною).

      В 2021 році направлено перелік суб’єктів господарювання, які здійснювали роздрібну реалізацію низько октанових, високооктанових бензинів, дизпального, скрапленого газу до Антимонопольного комітету України. 

       На території Голованівської  селищної ради  знаходяться всього 5 автозаправок  та 2  газових.

По  громаді порушень не було виявлено.

 

         Основною бюджетоутворюючою галуззю, яка зумовлює стабілізацію соціального стану є промисловість.

   До основного облікового промислового кола відносяться підприємства, що здійснюють реалізацію та виробництво товарної продукції (послуг), а саме: ТОВ «Відродження», ДП «Голованівське лісове господарство», ТОВ АПК «Розкішна», ПП  «АВКУБІ». Питома вага виробництва припадає на переробну галузь.

 Галузева структура промисловості основного облікового кола: переробна, яка включає харчову, і виробництво та оброблення  деревини, хімічна.

Кількість промислових підприємств основного облікового кола, що займаються виробництвом  та реалізацією  готової товарної продукції  всього   – 5.

Найбільшу питому вагу у виробництві займають підприємства переробної промисловості і лісового господарства: ТОВ «Відродження«, ДП «Голованівське лісове господарство».

Структура реалізованої промислової продукції:

переробна промисловість – 57,11%, у  тому числі виробництво харчових  продуктів і напоїв – 57,11%, легка промисловість - 0%, машинобудування 0 -%, металургійне виробництво - 0%, хімічна -37,7 %, виробництво деревини – 4,4%, добувна промисловість – 0%, розподілення газу, води, послуги-0,79%.

Питома вага реалізації товарної продукції  припадає на переробну галузь.

 

 

В економіці основне місце належить сільському господарству та промисловості.

І провідна роль у підвищенню ефективності роботи агропромислового комплексу належить збільшенню валового виробництва сільськогосподарської продукції за рахунок інтенсивних чинників і в першу чергу підвищення продуктивності землі та тваринництва.

Так склалося, що збільшення показника виробництва валової продукції обумовлене тільки за рахунок галузі рослинництва, що на пряму залежить від фактору погодних умов року і періодично коливається в бік зменшення чи збільшення

Плани по вирощуванню зернових та олійних культур буде виконано шляхом вирощування зерна та соняшнику по інтенсивних технологіях, які базуються на комплексному використанні біологічного потенціалу сучасних сортів та гібридів, оптимізації мінерального живлення, застосування високоефективних хімічних засобів захисту рослин,  регуляторів росту, удосконалення комплексів спеціалізованих машин для вирощування, збирання та післязбиральної доробки урожаю.

 На 2021 рік посів  цукрових буряків не передбачається у  зв’язку з тим, що вирощування цієї культури досить складне і специфічне, воно найбільш матеріало-, енерго-, і трудомістке, з унікальною технологією, що потребує висококласного обладнання та бурякової техніки, та ще й поступається прибутковістю таким культурам як соняшник, ріпак, соя, тощо. Крім цього відсутні переробні комплекси даної культури.

 

 

Найбільшими за обсягами і значимістю  природним  богатством    є землі  сільськогоспо-дарського  призначення.  Переважну  частину земель сільськогосподарського  призначення  складають  чорноземи.  За категоріями земель каркасом екологічної  мережі є саме  землі  лісового фонду, сіножаті  та  пасовища. Найбільшу  частку  земель  займають  сільськогосподарські  угіддя.

З метою ефективного використання зрошуваних земель та на виконання п.6 обласного плану заходів, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 05 квітня 2021 року №280-р "Про проведення в області комплексу весняно-польових робіт у 2021 році" , розпорядження голови Голованівської районної державної адміністрації №139-р від 07 квітня 2021 року «Про проведення в районі комплексу весняно-польових робіт у 2021 році». Проведено роботу щодо відновлення роботи поливних систем в сільськогосподарських підприємствах.

На виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 05 квітня 2021 року №280-р, та листа міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18 березня 2021 року №568/01-13 

затверджено план заходів по проведенню комплексу весняно – польових робіт у 2021 році, та доведено його зміст Голованівському районному відділу поліції і сільськогосподарським товаровиробникам.

Виконуючи вищевказане доручення міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розроблена структура посівних площ сільськогосподарських культур. Постійно проводиться моніторинг стану посівів озимих культур, та проводиться збір і обробка даних про хід проведення весняних польових робіт. Опрацьована інформація систематично надається до департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

 

На виконання листа Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 05 квітня 2021 року № 2823-07/20657 та з метою ефективного впровадження вимог, передбачених наказом Мінекономіки від 19 лютого 2021 року № 338 "Про деякі питання у сфері бджільництва" та листа Кіровоградської обласної державної адміністрації від 07 квітня 2021 року №01-18/498/0.2 проведено роботу спільно з територіальними органами Держпродспоживслужби, а саме здійснено наступні заходи:

вивчено вимоги  наказу від 19 квітня 2021 року №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва»;

до місцевої газети «Чисте джерело» подано матеріал щодо організації та проведенню інформаційної кампанії серед фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які відносяться до сфери бджільництва відповідно вимог затверджених наказом;

розроблено та впроваджено журнал обліку пасік, відповідно до вимог передбачених Порядком реєстрації  пасік згідно рекомендованої форми журналу обліку пасік;

розпочато роботу по актуалізації обліку пасік у 2021 році;

створено та затверджено склад постійно діючої Комісії із встановлення факту отруєння бджіл, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин,

 

      Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 26.04.2021 року за № 156-р «Про організацію проведення в районі операції Урожай - 2021» утворена робоча група з організації проведення операції Урожай–2021. Затверджено посадовий склад робочої групи та план заходів з проведення відповідних робіт на 2021 рік.

 

В попередніх роках була проведена робота з видалення усіх залишків непридатних або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів з місць їх зберігання. На даний час закуповується стільки пестицидів та отрутохімікатів, які повністю будуть використані на протязі вегетаційного періоду рослин.

 

Зростає чисельність сільських підприємців у сфері туризму. Відкриваються нові «зелені» садиби, місця відпочинку, готелі, лазні, іподроми. Зокрема у минулому році відділом культури було відкрито нову «зелену» садибу в с.Троянка.

 

 

На території селищної ради бажаючих започаткувати мережу демонстраційних ферм не має.

 

Сільськогосподарські  угіддя поділені , з них: рілля,  багаторічні  насадження, сіножаті  і пасовища, ліси і інші  лісовкриті  площі з них вкриті  лісовою  рослинністю, забудовані  землі

Лісові ресурси Голованівщини представлені лісовою рослинністю. Лісова  рослинність представлена  переважно  широколистяними лісами.

На території здійснює господарську діяльність підприємство ДП «Голованівське ЛГ», яке відноситься до державного підприємства та державного комітету   лісового  господарства України. Державне підприємство «Голованівське лісове господарство», що входить до складу Державного агентства лісових ресурсів України, більше 85 років є справним наповнювачем місцевого бюджету. Рік заснування 1936 рік. Галузь – лісова промисловість займає своє помітне і важливе  місце. За обсягами виробництва, рентабельністю господарювання та низкою інших важливих показників упевнено займає перші місця серед лісогосподарських підприємств області, основним завданням яких є лісовідтворення, лісорозведення, охорона лісу від пожеж, шкідників та хвороб, раціональне невиснажливе лісокористування з метою задоволення потреб населення у деревині.

Основний напрямок підприємства – це лісові оновлення та лісорозведення: посадка основних порід дерев дуба, ясена на звільнених лісових площах, озеленення невдоб, крутих схилів, яруг менш дорогими видами – липою, акацією, кленом. Працює цех з переробки деревини у Голочанському лісництві, продукція якого (шпали, паркетні заготовки) раніше йшло на експорт, а брус, дошки, штахетник, паливні відходи реалізуються в межах України. Останні 10-15 років дерева досягли найвищої природної кондиції і підлягають вирубуванню, їх місце займає молодняк.      Підприємство започаткувало електронний облік деревини. Це значить, що кожний сортимент оснащується спеціальним чипом, який контролює чи не сировина поза обліком.

  Відповідно до Програми соціального і економічного розвитку  заплановано реалізацію проектів по переоснащенню  і модернізації сільськогосподарської техніки аграріями за власні кошти та лізинг.

Модернізація техніки спрямована на заміну застарілої техніки, удосконалення та поліпшення матеріально-технічної бази,

економічна та/або бюджетна ефективність реалізації проекту- скорочення витрат підприємств на паливно-мастильні матеріали, зарплату, тощо.

Капіталовкладення  АФ, ТОВ, ФГ в звітному періоді 10 млн.грн.

З метою відсутності спалахів хвороби в результаті профілактичних заходів проводяться регулярні перевірки та щеплення сільськогосподарських тварин.

 

            Створено нові робочі місця на ТО«³дродження», ФГ «Єлена» с.Межирічка, ФГ «Нива» с.Шепилове, ФГ «Спутнік» с.Свірневе, ТОВ «Студія аграрних систем» смтГолованівськ, ФГ «Агро СМ» смтГолованівськ

 

 

Загальна протяжність автомобільних доріг території Голованівської селищної ради  232,6 км, у т.ч: державного значення 52,5 км; місцевого значення 180,1 км.

Філією «Голованівський райавтодор» виконано робіт за І квартал 2021 року  на суму всього 2836,1 тис.грн.

А саме –Служба Автомобільних доріг 374,6 тис.грн. та Агенство  місцевих доріг  686,1 тис.грн.

З них: на державних дорогах на суму 3628,8 тис.грн., виконано експлуатаційних робіт на державних дорогах  на суму 332,4 тис.грн., роботи виконані за прямими договорами 1775,4 тис.грн , експлуатація територіальних доріг 42,2 тис.грн.

 

В цьому році за кошти селищної ради здійснено грейдерування та ямкове всипання вулиць селища Голованівськ та сіл громади.

 

 

       02 липня поточного року проведено конкурс на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах Журавлинка –Голованівськ, ст.Голованівськ- Голованівськ, Молдовка –Голованівськ, Олександрівка-Голованівськ. Затверджений склад комісії та повідомлено на офіційному сайті громади. Перевізником – учасником подано відповідні документи на взяття участі у даному конкурсі. Переможцем став ФОП Яценко О.Г. м.Гайворон.

          Планується  охопити максимальну  кількість  населених  пунктів  для надання  послуг по  перевезенню.

 

      У гуманітарній сфері постійна увага приділялась питанням забезпечення стабільного функціонування закладів та поліпшення якості надання ними послуг населенню.

Профінансовано галузі (включаючи заробітну плату, енергоносії, видатки на утримання та капітальні видатки):

Освітянська  галузь при бюджеті на 2021 рік – 86,6 млн.грн. профінансовано на 01 липня 2021 року –44,2 млн.грн. (в тому числі зарплата – 32,7 млн.грн, енергоносії – 2,0 млн.грн.).

Охорона здоров’я  бюджет  6,0 млн.грн.  Профінансовано 3,6 млн.грн. (в тому числі зарплата – 0,98 млн.грн, енергоносії – 1,45 млн.грн.).

Бюджет галузі культура  на 2021  рік складав  5,5 млн. грн. Профінансовано 2,0млн. грн.

На спорт  заплановано – 2,4 млн. грн. Профінансовано 1,2 млн. грн. З них на зарплату – 1,1  млн.грн.

В умовах обмеженого фінансового ресурсу місцевих бюджетів вишукано можливість та затверджено із бюджету  35,7 млн.грн. на реалізацію заходів цільових програм.

 

Система соціального захисту та соціального забезпечення покликана забезпечити захист особистості в разі втрати працездатності, годувальника, безробіття, в старості, а також у інших випадках, передбачених чинним законодавством. Створення надійної, дієвої і доступної системи соціального  забезпечення населення є одним з пріоритетних напрямків.

 

Зміцнення  здоров'я населення, організація і забезпечення якісного і доступного медичного обслуговування  залишається одним зі стратегічних питань розвитку громади. В галузі «охорона здоров’я» накопичилось багато проблем, які потребують негайного вирішення.

 

На даний час структура медичних закладів:

Голованівська лікарня, Голованівський центр первинної медико-санітарної допомоги, в його складі: 7  амбулаторій,  22 фельдшерських пунктів.

Діяльність галузі охорони здоров’я була направлена на покращення матеріально-технічної бази, а також покращення якості та доступності медичної допомоги.

Основними завданнями є забезпечення належного функціонування медичних закладів.

Проводиться обстеження, амбулаторне та стаціонарне лікування учасників АТО, членів  їх  сімей загиблих учасників АТО, та забезпечуються стовідсоткове охоплення диспансерним наглядом даної категорії громадян.

 

 

Систему загальної середньої освіти Голованівської селищної ради становлять у складі Голованівського освітнього округу 1 ліцей, у складі якого перебувають 17 філій, що знаходяться в сільській місцевості.

Загалом системою загальної середньої освіти охоплено 1412 дітей. Також, функціонує 1 позашкільний заклад освіти.

Систему дошкільної освіти складають 3 заклади дошкільної освіти юридичних осіб, у тому числі 14 закладів у складі закладів загальної середньої освіти. 

В зв’язку з реформуванням галузі освіти, а саме з метою економії паливно енергетичних ресурсів, виведення дошкільних закладів з аварійних приміщень, заплановано на 2021 рік переобладнання в Свірнівській та Клинівській філіях Голованівського ліцею, так як в даних закладах великі затрати на паливо, що є нерентабельним.  

У загальному по  території об’єднаної громади підвозиться 386 учнів, 23 дошкільнят та 24 педагогічні працівники. Всі шкільні автобуси пройшли техогляди, перебувають в справному стані. Підвезення здійснює 8 шкільних автобусів.

Працює комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Голованівської районної ради.

Здійснено систему заходів щодо забезпечення рівного доступу для дітей з особливими освітніми потребами. Розроблені рекомендації щодо програми навчання, особливостей організації психолого-педагогічної допомоги дітям. Для зручності батьків здійснюються виїзні обстеження. Інклюзивну форму навчання організовано 13 учням, індивідуальну – 9 учню.

Здійснено підготовку  вчителів для забезпечення професійного супроводу дітей з особливими освітніми потребами. Психолого-педагогічний супровід  дітей даної категорії здійснюють вчитель-логопед, дефектолог, психологи-фахівці

Освітній процес у закладах освіти забезпечують 290 педагогічних працівників.

 

На сьогодні в освітянському автопарку працює 8 шкільних автобуси. З метою забезпечення підвозу до опорних закладів у 2020  році придбано 1 спеціальний шкільний автобус, за рахунок співфінансування освітньої субвенції та місцевого бюджету. Та у 2021 році вже проведено співфінансування для ще 1 автобуса.

 

Переобладнано сучасними засобами для дітей з особливими потребами КУ «Голованівський ІРЦ». Придбано інклюзивні дошки для опорного закладу Голованівський ліцей , а саме: в Новосільську, Троянську, Межирицькі філії.

 

Важливими складовими соціально-економічного зростання є розвиток фізичної культури і спорту, поліпшення стану здоров'я мешканців і виховання здорового підростаючого покоління.

Вдалося в основному зберегти фізкультуро – спортивну структуру і в першу чергу, фізкультурні кадри. Одним з напрямків роботи являвся стан фізкультурно-оздоровчої роботи в навчальних закладах. В абсолютній більшості дошкільних закладів, загальноосвітніх школах, професійно – технічному училищі фізичне виховання проводиться згідно вимог. Навчальні групи наповнюються з урахуванням санітарно – гігієнічних норм і вимог техніки безпеки. Всі заклади практично повністю забезпечені підготовленими кадрами. В загальноосвітніх навчальних закладах працюють гуртки спортивного напрямку працюють групи баскетболу, волейболу, групи футболу та  група легкої атлетики.

Функціонує дитячо-юнацька спортивна школа. В школі навчається 266, дітей з якими працюють 10 тренерів-викладачів з дзюдо, футболу, важкої атлетики, волейболу та гирьового спорту. 

 

        По Голованівській селищній раді  рахується 4424 пільговики, з них, 522 ветерани війни всіх категорій, 1714 осіб, які мають статус «дитина війни», 132 особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 167 багатодітних сімей.  Понад 847 сімей з дітьми отримують різні види державної соціальної допомоги, 1589 сімей отримують субсидію на житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ, 1126осіб з інвалідністю та 41 дитина з інвалідністю забезпечуються соціальними виплатами. Відповідно чого Затверджені селищні програми соціального захисту малозабезпечених верств населення,осіб з інвалідністю, ветеранів війни, праці, та громадян, які  постраждали внаслідок  Чорнобильської  катастрофи  на 2021-2025 роки, програма соціальної підтримки учасників АТО/ООС, постраждалих учасників Революції  Гідності та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС та вшанування пам’яті загиблих на 2021-2025 роки.

 

  Відділом у справах дітей, сім’ї та надання соціальних послуг Голованівської селищної ради проводиться робота щодо влаштування, пошуку біологічних родичів, сімей опікунів та піклувальників дітей, які втратили батьків: консультативні бесіди, поширення соціальної реклами та широкого висвітлення у засобах масової інформації з питань розвитку різних форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

      В І кварталі поточного року по новоствореній громаді проводились консультативні заходи. Надруковано статтю в місцевій газеті, проведено інформаційну кампанію «Візьміть дитину у родину!», розповсюджено інформаційні брошури та листівки.

 

 

  Одним з найважливіших завдань органів виконавчої влади є забезпечення зростання рівня заробітної плати.

Здійснюється аналіз інформації аналітично-моніторингових досліджень ПФУ та ДПС в області. За даними звітів страхувальників, щодо нарахування застрахованим особам, при умові відпрацювання повного місяця, за IV квартал 2020 року заробітної плати менше мінімального розміру було по 19 страхувальниках, у яких мало місце нарахування заробітної плати менше за мінімальну заробітну плату 64 працівникам.

Підприємства, які мають економічно-активний борг – відсутні.

Постійно проводиться цілеспрямована робота щодо легалізації трудових відносин, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам, дотримання державних гарантій з оплати праці на підприємствах, в організаціях та установах. У сфері соціально-економічних і трудових відносин першочерговим завданням і одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів є дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації  «тіньової» зайнятості та ліквідація прихованої зайнятості.

З метою запобігання поширенню проявів нелегальної зайнятості, «тінізації»  доходів та з метою формування соціально-відповідального бізнесу проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо необхідності виконання вимог трудового законодавства та щодо переваг офіційної зайнятості.

Питання підвищення рівня оплати праці найманих працівників постійно розглядається на засіданнях робочої групи по легалізації заробітної плати і “тіньової” зайнятості.

      Голованівською селищною радою на офіційному сайті було розміщено анонс про підготовку до відзначення у 2021 році Дня охорони праці в Україні та участь в онлайн конференції; згідно наказу директора Голованівського ліцею ім. Т.Г.Шевченка від 17.04.2021 № 24-г «Про проведення Тижня з охорони праці присвяченого Всесвітньому дню охорони праці» та в зв’язку з відзначенням в Україні 28.04.2021 Всесвітнього Дня охорони праці – 2021, в опорному закладі та у філіях в період з 26 по 30 квітня 2021 року проходив Тиждень охорони праці під девізом «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР». У середу 28 квітня 2021 року класними керівниками, вчителями був проведений єдиний тематичний урок присвячений Всесвітньому дню охорони праці. Директор ліцею Томашевська О.Ю., спеціаліст з охорони праці Майструк О.Б., взяли участь в онлайн конференції присвяченій Всесвітньому Дню охорони праці в Україні. На організаційних нарадах 26 квітня колективи були ознайомлені з наказом директора Голованівського ліцею ім. Т.Г.Шевченка щодо організації Тижня безпеки та розпорядженням завідувачів філій, було обрано оргкомітет, яким на основі плану проведення тижня ОП ліцею були скориговані плани заходів Тижня по філіях.

Було оформлено інформаційні стенди до Всесвітнього дня охорони праці та поновлено шкільні куточки з охорони праці. Працівники та учні мають змогу ознайомитися з телефонами «гарячих ліній» з питань охорони праці в інформаційних куточках. Класними керівниками проведено бесіди з охорони праці «Безпечна праця – право кожної людини», «Охорона праці – запорука життя».

Вихователями ЗДО «Малятко» у всіх вікових групах проведено бесіди, рольові та дидактичні ігри, спортивні розваги тощо, спрямовані на формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я і життя та поліпшення якості навчально-виховної роботи з питань особистої безпеки та захисту життя; підготовлено матеріали на тему «Бережемо життя і здоров’я дітей» за розділами «Дитина і природа», «Дитина і вулиця», «Дитина серед людей», «Здоров’я дитини» тощо; підготовлено і оформлено виставки дитячих малюнків на тему «Безпека життя і здоров’я дитини».

  Одним із важливих факторів з охорони праці є проведення атестації робочих місць з шкідливими умовами праці. Станом на 01 травня 2021 року атестацію робочих місць проведено в усіх сільгосппідприємствах району, де є робочі місця з шкідливими умовами праці. Атестовано кочегарів у навчальних закладах селищної ради.

   На виробництвах створено комісії з охорони праці, контролюють проходження працівниками відповідних інструктажів та дотримання законодавства щодо охорони праці, насамперед серед жінок, молоді, осіб з інвалідністю та осіб, які тимчасово втратили працездатність.

Перед початком весняно-польових робіт серед працівників, зайнятих в сільськогосподарському виробництві, проведено інструктажі з техніки безпеки при роботі з отрутохімікатами, добривами тощо.

 

        На постійному контролі знаходиться питання про виконання балансоутримувачами захисних споруд, комунальними службами, мешканцями багатоквартирних будинків, робіт з  приведення найпростіших укриттів в належний стан для можливого розміщення та тривалого перебування в них людей. Проведено розміщення біля входів у ЗСЦЗ та найпростіші укриття населення покажчиків.

      На обліку знаходиться 20 захисних споруд цивільного захисту, з яких всі проінвентарізовано. Встановлено контроль за якістю проведення навчань  з питань цивільного захисту керівниками спеціальних об’єктів.

Затверджено комплексну програму  запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру на території селищної ради на 2021-2025 роки від 22 грудня 2020 року №32.

 

       Інформування населення про діяльність органів влади на території селищної ради здійснюється за допомогою офіційного веб – сайту   та місцевих ЗМІ.

 

 Проводяться заходи, направлені на толерантне ставлення до громадян національних меншин, забезпечено проведення попереджувально-профілактичної та інформаційно-просвітницької роботи по запобіганню поширення ксенофобії і расової та етнічної дискримінації серед населення, особливо серед дітей та учнівської молоді.   Міжетнічних конфліктів в поточному році не виникало, протестних акцій не було.

 

Суспільно-політична ситуація характеризується  як стабільна

 

 З метою виконання заходів, пов’язаних з укомплектуванням Збройних Сил України, Національної гвардії України та підвищення престижності, виготовлялася та розміщувалася соціальна реклама на білбордах та сітілайтах за тематикою військової служби за контрактом до Національної гвардії України та Збройних сил України.      Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота,   висвітлюються статті в засобах масової інформації щодо залучення громадян з відбору і прийняття військовослужбовців на військову службу за контрактом до лав Збройних Сил України та Національної гвардії України.

       Планові  завдання  проведення чергових призовів  громадян  України виконується.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь