Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Про Стратегію розвитку громади

Дата: 14.09.2021 08:28
Кількість переглядів: 408

Про Стратегію розвитку громади

 

 

         На виконання  листа облдержадміністрації  від 25 травня 2021 року №37-01-06 щодо  програмних документів повідомляємо, що відділом  економіки, АПК та інвестицій, цивільного захисту, правопорядку, безпеки, боротьби з корупцією розроблено та  затверджено рішенням сесії селищної ради  від 06 травня 2021 року №190  Стратегію  розвитку Голованівської селищної ради на 2021- 2027 роки та відповідний План заходів на 2021-2023 роки із реалізації Стратегії розвитку на період до 2027 року.

         

Було направлено звіт про результати реалізації проектів регіонального розвитку та включених до них структурних проектів , визначених Планом заходів на 2021-2023 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області  на період до 2027 року за І квартал  2021 року.

        За минулий період проведено аналіз виконання індикаторів (показників) Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку та звіти про результати реалізації проектів регіонального розвитку, які визначені Планом заходів на 2018-2020 роки із реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року.

        Розроблено перспективний  план  розвитку території новоствореної селищної ради,  де включено будівництво нових, реконструкція об’єктів соціальної сфери та інвестиційні проекти.  

Визначено основні цілі та завдання економічного і соціального розвитку  території  та основні напрями розвитку у 2021  та у 2022 році.

 

Пріоритетами розвитку будуть :

 

-подальше впровадження стратегічного планування

та програмно-цільового бюджетування , а саме:

забезпечення наповнюваності бюджету, проведення раціональної та ефективної бюджетної політики, дотримання фінансової дисципліни, підвищення результативності бюджетних видатків та раціональне та ефективне використання  коштів.

 

       В бюджетній політиці очікується збільшення надходжень до бюджету на 10%, а в 2022 році на 12%, а також буде спрямування видатків бюджету на утримання та розвиток соціальної  сфери.

    А саме за рахунок розширення та нарощування дохідної бази селищного бюджету (шляхом посилення контролю з обліку об’єктів власності. До таких належать: земельні ділянки, які знаходяться в експлуатації без юридичного дозволу; об’єкти будівництва, які побудовані без дозвільних документів; об’єкти володіння, де фактична площа не відповідає зазначеній у юридичних документах; об’єкти реконструйовані та переплановані, які втратили своє початкове призначення та ін. Також необхідно провести заходи щодо виявлення власників майна та земельних об’єктів, які не оформили майнові права в установленому порядку та притягнути їх до адміністративної відповідальності, сплативши податки та штрафи).

 

 

-реалізація  пріоритетних  інвестиційних  проектів

за кошти державного, місцевого бюджету, коштів ДФРР буде

відкриття нового спортивно-ігрового майданчика в смт Голованівськ;

продовження великого проекту будівництва дитячого садка на 120 місць в смт Голованівськ;

капітальний ремонт покрівлі головного корпусу КНП «Голованівської ЦРЛ»  капітальний ремонт фасаду інфекційного корпусу Голованівської ЦРЛ, капітальний ремонт головного входу комунального закладу «Голованівський районний будинок культури»,

будівництво водопровідної мережі на території населеного пункту селища Ємилівка,

капітальний ремонт- обладнання медичного кисню в терапевтичному відділенні  КНП, 

капітальний ремонт- обладнання медичного кисню в хірургічному відділенні КНП, капітальний ремонт стадіону

та адміністративного приміщення Голованівської дитячо-юнацької  спортивної  школи,

нове будівництво очисних споруд господарсько-побутових стічних вод по вул.Пушкіна.

       Також обов’язково будуть  реалізовуватися заходи  державних, галузевих та цільових і місцевих  програм, які будуть діяти в рамках Програм  економічного і соціального розвитку .

 

 

-    залучення в економіку   інвестицій

      В інвестиційній політиці поставлені цілі і завдання  -  це:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

створення сприятливих умов для реалізації інвестиційних проектів по об'єктах промислового призначення (це придбання, модернізація ліній, техніки і технологій на підприємствах ТОВ «Відродження» ДП «Голованівське лісове господарство» ,  в ТОВ , АФ);

  • залучення інвестицій в розбудову соціальної інфраструктури громади;
  • формування сучасної забудови територій новоствореної  селищної ради ( це відновлення тротуарів, реконструкція і поточні ремонти вулиць, пам’яток та інше);
  • залучення інвестицій в створення нових та утримання існуючих об'єктів благоустрою (продовження встановлення, відновлення спортивних, дитячих майданчиків, об’єктів дозвілля).

      В сільському господарстві  – консультативна  допомога в державних дотаціях за програмами «Фінансова підтримка сільськогосподарських виробників», які спрямовуються для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції (спеціальна дотація за наявні бджолосім’ї, часткове відшкодування вартості закуплених тварин, ВРХ, відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм тощо).

       Протягом 2021 -2022 років  за пропозиціями громади і наявності фінансового ресурсу буде проведено реконструкцію і ремонти вулиць і доріг.

          На даний час відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України  від 19 травня 2021 року №468-р   виділені кошти з державного бюджету на реалізацію проектів: будівництво вуличного водопроводу по вул.І.Франка смтГолованівськ в сумі 585,37 тис.грн. та на капітальний ремонт фасаду РБК 4564,69 тис.грн.

     Виготовлено та затверджено 22 генеральних планів населених пунктів  та планів зонування на території громади, та 6 в стадії виготовлення і затвердження.

Заплановано продовжити роботу  по розробці у 5 населених пунктах, в яких відсутні генплани.

   

   Селищною радою взято участь у конкурсах :

Фондом  міжнародної  солідарності  у  рамках  програми «U-LEAD»  з Європою-  по розвитку  місцевої  пожежної  охорони ,

З іншими  міжнародними  фондами для залучення  фінансування   для інфраструктурних  проектів.

 

 

-створення сприятливих умов для розвитку підприємництва

 

      Для підвищення поінформованості населення про місцеве                                    самоврядування, для покращення надання послуг суб’єктам господарювання за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги та співфінансування місцевого бюджету  - оновлено  центр  надання адміністративних послуг.                                 

Донор: NIRASSwedenAB (проект профінансовано Європейським Союзом та реалізувався компанією NIRASSwedenAB на замовлення Шведського агентства  міжнародного розвитку  SIDA).

      

      Затверджено програму розвитку малого підприємництва до 2024 року , де

розроблені  заходи  щодо  підтримки  суб’єктів  господарювання. Фінансова підтримка суб’єктів господарювання, діяльність яких тимчасово зупинена, у зв’язку з обмежувальними заходами з протидії поширенню

COVID-19 – 100 тис.грн щорічно, та на розвиток малого бізнесу (відкриття власної справи, збільшення потужностей на виробництві, розширення видів діяльності, розширення надання послуг та виробництва товарної продукції

(залучення найманої праці, забезпечення новими робочими місцями, створення нових робочих місць -400 тис.грн. щорічно.

 

       Для комфортності перебування громадян та суб’єктів господарювання в  планах далі продовжувати роботу із збільшення кількості адміністративних послуг, та їх якості.

 

- розвиток соціальної інфраструктури і підвищення стандартів життя населення шляхом зростання рівня зайнятості, поліпшення  якості   та  доступності   освіти  і   медичного обслуговування, стабільності соціального захисту громадян, розвитку туристичного сектору, фізкультури і спорту

 

Як по Україні , так і на території селищної ради зросте середньомісячна заробітна плата працівників установ і підприємств. Очікуваний показник складе до кінця 2021 року більше 13 тис.грн , при темпі 115%. (за рахунок промислової  галузі  ТОВ «Відродження»,  ДП «Голованівське ЛГ» , ТОВ «Студія аграрних систем», ФГ.

      Будуть вживатися заходи з  активізації роботи з легалізації доходів від трудової діяльності, збереження трудового потенціалу. Працює робоча група по легалізації і тіньової зайнятості.

З метою запобігання поширенню проявів нелегальної зайнятості, «тінізації»  доходів та з метою формування соціально-відповідального бізнесу проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо необхідності виконання вимог трудового законодавства та щодо переваг офіційної зайнятості.

 

-створення комфортного для проживання середовища.

         Селищною радою проведено конкурс  на перевезення пасажирів на внутрішніх автобусних маршрутах  Журавлинка –Голованівськ, ст.Голованівськ- Голованівськ, Молдовка –Голованівськ, Олександрівка-Голованівськ.

      Заплановано збільшити кількість перевезень, а також кількість нових маршрутів, де   охопиться  максимально населені пункти для надання послуг населенню  по перевезенню.

 

  Приділяється увага по покращенню роботи в житлово- комунальному господарстві. Збільшено фінансування на благоустрій  для забезпечення комфортного проживання і безперебійної роботи ККП.

На рік заплановано на благоустрій 1,932 млн.грн, і на 01.07.2021 року профінансовано 481,1 тис.грн., а на підтримку комунального підприємства затверджено 4,5 млн. грн., і використано на сьогодні 2 млн.грн.

В поточному році для КП «Голованівський комбінат комунальних послуг» придбано 2 насоси глибинних (44,2 тис.грн),  повітрянодуйку  (4,5 тис.грн), ,1

помпу, придбано контейнери для сміття  (48 тис.грн.), та встановлено на вулицях комунальної власності дорожні знаки в кількості 17 шт. та  ліхтарі вуличні.

Крім цього, проведено вуличне освітлення в населених пунктах ( на суму 63 тис.грн., проведені свердловинні роботи на 49,6 тис.грн, чищення каналізаційних колекторів (38,6 тис.грн), ремонт насосів до скважин (60 тис.грн).

З метою якісної роботи по очищенню вулиць селища, надання послуг в червні поточного року  для працівників комунального підприємства закуплено форму, а також мотокосу для обкошування трави.

Є великі плани на 2022 рік також по впорядкуванню і благоустрою населених пунктів громади.

                                  

Цілі та завдання в галузі  «Освіта» це :

- створення умов для максимального задоволення суспільних потреб у якісних освітніх послугах;

  • системна робота щодо збереження здоров’я учнів, попередження асоціальних проявів та профілактики шкідливих звичок у молодіжному середовищі;
  • забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов у закладах освіти, покращення матеріально-технічної бази;
  • формування якісного інформаційно-освітнього простору для задоволення потреб та інтересів територіальних громад;
  • збільшення мережі ДНЗ (відкриття  нового дитячого садка);
  • забезпечення якості загальної середньої освіти, підвищення результативності.

 

 

 Зміцнення здоров'я населення, організація і забезпечення якісного і доступного медичного обслуговування  залишається одним зі стратегічних питань розвитку території.

      Завдання на 2021-2022 роки:

підвищення якості надання лікувальних послуг (відповідно до стандартів) шляхом запровадження сучасних технологій; забезпечення необхідним сучасним діагностичним та лабораторним  обладнанням,  лікувальними   засобами   для проведення амбулаторного лікування.

Основні зусилля спрямовувати на покращення якості та ефективності медичної допомоги, впровадження нових механізмів господарювання.

Покращення якісного складу кадрів працівників лікувальних закладів (залучення молодих фахівців, забезпечення професійного росту, формування резерву керівного складу);

спрямування коштів на покращення матеріального забезпечення медичної галузі.

 

В галузі культура-

 -забезпечення проведення на високому рівні культурно-мистецьких заходів, державних свят, фестивалів та конкурсів;

-здійснення контролю за розробленням історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць , проектів зон охорони пам'яток, визначення та затвердження їх меж і режимів використання; виконання протипожежних заходів у закладах культури та культурної спадщини.

  • продовжити роботу з покращання якості навчально-тренувального процесу та  фізкультурно-спортивних заходів;
  • продовжити роботи з покращання матеріально-технічного стану комунальних спортивних баз з метою приведення їх у відповідність до сучасних вимог.

   

       Відповідно до заходів Стратегії, для розвитку території, створення економічно сприятливого середовища для залучення інвестицій буде надалі продовжуватися реалізація інвестиційних та соціальних  проектів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь