Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

УВАГА!!! Профілактика отруєння бджіл

Дата: 22.02.2022 10:42
Кількість переглядів: 320

УВАГА!!! Профілактика отруєння бджіл

        В умовах широкого застосування хімічних препаратів в агропромисловому комплексі все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих же культур.

        Для запобігання випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися правил, що встановлені законодавством України.

        Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно з ст. 37 Закону України “Про бджільництво та наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 року «Про деякі питання у сфері бджільництва», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

        Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або в засобах масової інформації місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.

        У свою чергу пасічники після такого попередження мають закрити свої вулики на період від доби до п’яти дібзалежності від рівня токсичності інсектициду) для того, аби бджоли не отруїлися, оскільки навіть після обробки поле деякий час може бути небезпечним для бджіл, оскільки деякі інсектициди мають фумігаційну або контактну дію. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в селищній, сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати селищні, сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

        Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, цивільноправову або кримінальну відповідальність згідно з Законами України. Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

 

Відділ економіки, АПК та                           інвестицій, цивільного захисту,                                                                           правопорядку, безпеки, боротьби                            з корупцією Голованівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь