Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Чи можуть роботодавці зазначати вимоги щодо віку вантажників в оголошеннях про вакансії?

Дата: 03.05.2022 08:59
Кількість переглядів: 127

 

 

Чи можуть роботодавці зазначати вимоги щодо віку вантажників в оголошеннях про вакансії?

Відповідно до статті 50 Закону України “Про зайнятість населення” роботодавці мають право проводити добір працівників безпосередньо або через державну службу зайнятості чи суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні. Вимоги до претендента на роботу мають відповідати нормам чинного законодавства.

Під час вирішення питання добору вантажників слід враховувати наступне.

Національним класифікатором України ДК 003:2010 “Класифікатор професій” визначено код професії вантажника 9333. Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 № 336 (із змінами) затверджено випуск 1 “Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності” Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск містить інформацію щодо характеристик роботи вантажника.

Робота вантажника має відповідати вимогам законодавства про охорону праці. Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.01.2015 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.02.2015 за № 124/26569, затверджено Правила охорони праці під час вантажно-розвантажувальних робіт (ознайомитись з повним текстом можна в мережі Інтернет). Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, які в процесі своєї діяльності виконують вантажно-розвантажувальні роботи, навантаження (розвантаження) або вивантаження. Правила є обов’язковими для роботодавців та працівників, які виконують відповідні роботи.

Пунктом 11 глави 1 розділу II Правил заборонено залучення неповнолітніх до робіт, визначених у Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.1994 № 46, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.07.1994 за № 176/385. До таких робіт належать усі види робіт, пов’язані з підійманням та переміщенням вантажів вище норм, встановлених для підлітків. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.03.1996 № 59, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.04.1996 за № 183/1208. Крім того, визначено, що на кожній дільниці робіт вантажопідіймальних кранів для обв’язування, зачіплювання або підвішування вантажів роботодавець повинен призначити стропальників із числа працівників, які досягли 18 років.

Таким чином роботодавці можуть зазначати у вимогах до претендентів на роботу (у тому числі в оголошеннях про вакансії) норму щодо віку старше 18 років і такі вимоги не є дискримінаційними нормами.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/bfipf

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь