Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Чи може переселенець припинити трудові відносини без відвідування роботодавця?

Дата: 12.05.2022 11:38
Кількість переглядів: 116

Питання – відповіді

 

Чи може переселенець припинити трудові відносини без відвідування роботодавця?

 

За стандартними правилами працівник вирішує питання звільнення з роботи безпосередньо з роботодавцем. В умовах запровадження воєнного стану, в областях де проводяться (проводились) активні бойові дії, громадяни (які прийняли рішення переїхати в іншу місцевість) не завжди мали можливість написати заяву на звільнення, узгодити це питання з роботодавцем та отримати трудову книжку із внесеним записом про звільнення.

Якщо такі громадян (за умови, що вони переїхали в іншу місцевість, не виконують роботу дистанційно і фактично припинили трудові відносини) мають намір звільнитися з роботи (для пошуку нової роботи за сприянням державної служби зайнятості в якості зареєстрованого безробітного, отримання права на допомогу по безробіттю), вони можуть вирішити таке питання у встановленому порядку.

Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022) внесено зміни до законів “Про зайнятість населення” та “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” в частині припинення трудових відносин.

Нормами статті 7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” (із змінами, ознайомитись з повним текстом можна на вебпорталі Верховної Ради України) визначено, що внутрішньо переміщена особа (яка не мала можливості припинити трудовий договір відповідно до пункту 1 статті 36, статей 3839 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором за попереднім місцем проживання) має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до базового центру зайнятості (філії обласного центру зайнятості) за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Форма такої заяви затверджена наказом Державного центру зайнятості від 07.05.2022 № 45 (ознайомитись з цією формою можна в центрах зайнятості).

Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

При цьому центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними) та територіальні органи Пенсійного фонду України та державної податкової служби.

Примітка. Слід зазначити, що схожа процедура була передбачена і раніше нормами статті 7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” (в редакції до змін). Але вона передбачала нотаріальне завірення підпису працівника і була трохи складнішою за процедурою.

 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#Text

 

#Правовий_порадник­­­­_шукача_роботи


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь