Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Кіровоградський обласний центр зайнятості інформує

Дата: 11.08.2022 15:23
Кількість переглядів: 1201

«Я роботодавець. Хочу знати»: легальні трудові відносини, основні законодавчі зміни та умови праці у воєнний час

 

Чимало роботодавців будують свій бізнес, використовуючи нелегальну найману працю. Як результат, це приносить низку негативних наслідків, як найманому працівнику, так і роботодавцю.

Слід наголосити, що переваг легальної зайнятості чимало.

Які ж є основними для роботодавців? 

Насамперед це:

- згуртований, злагоджений колектив із постійних, надійних, творчих та
 ініціативних людей, у якому всі працюючі спрямовують свої зусилля на покращення кінцевого результату роботи і збільшення прибутків компанії;

- трудова дисципліна у колективі;

- гарантія матеріальної відповідальності працівника та ін.

Роботодавці мають враховувати й те, що у разі оформлення нелегальних трудових відносин доведеться витрачати час і ресурси на навчання такого працівника. Чому? Кваліфіковані працівники можуть не погодитися на ті чи інші умови праці або ж швидко знайти краще місце роботи.

Легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідації прихованої зайнятості – питання, якими опікуються фахівці Державної служби України з питань праці та Державної служби зайнятості. Що передбачає ця робота? Насамперед, це проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед роботодавців та найманих працівників. Наразі проходить спільна інформаційна кампанія «Виходь на світло!», яка передбачає проведення спільних заходів, у т.ч. виїзних.

Наприклад, роботодавці Компаніївської громади під час інформаційного заходу дізналися про: можливі ризики для себе у разі використання незадекларованої найманої праці, переваги ведення ними соціально відповідального бізнесу та легальних трудових відносин для найманих працівників тощо.

Окрім питань легалізації зайнятості роботодавці можуть дізнатися багато корисної для себе інформації, зокрема:

- особливості укладення трудового договору;

- зміни, що пов’язані з організацією трудових відносин роботодавця з найманим працівником у період воєнного часу;

- встановлення та облік часу роботи та часу відпочинку, оплати праці;  

- оновлена форма повідомлення про вакансії № 3-ПН та Порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Ведення соціально відповідального бізнесу - це крок, що сприяє підвищенню рівня економічної активності, крок, що наближає нас до Перемоги! Зробимо це разом!

Звертаємо вашу увагу, що за допомогою в укомплектуванні вакансій ви
 можете звернутися до найближчого центру зайнятості чи філії обласного центру зайнятості за місцем вашого перебування. Контакти тут: https://cutt.ly/OJ48QYR.

Також ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

 

Питання – відповіді

Які зміни відбулись у законодавстві про працю щодо належного оформлення трудових відносин?

 

Нормами законодавства про зайнятість населення передбачено, що роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Під належним оформленням трудових відносин розуміється також ознайомлення працівника до початку роботи з низкою положень, що стосується виконання ним трудової функції. Водночас роботодавець має дотримуватися, зокрема, норм Кодексу законів про працю України.

Так, статтею 29 вказаного Кодексу (з урахуванням змін, що набрали чинності 19.07.2022) визначено, що роботодавець зобов’язаний в узгоджений із працівником спосіб поінформувати його про:

- місце роботи (інформація про роботодавця, у т. ч. його місцезнаходження), трудову функцію, яку зобов’язаний виконувати працівник (посада та перелік посадових обов’язків), дату початку виконання роботи;

- визначене робоче місце, забезпечення необхідними для роботи засобами;

- права та обов’язки, умови праці;

- наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також про право на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору - під підпис;

- правила внутрішнього трудового розпорядку або умови встановлення режиму роботи, тривалість робочого часу і відпочинку, а також про положення колективного договору;

- проходження інструктажу з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони;

- організацію професійного навчання працівників (якщо таке навчання передбачено);

- тривалість щорічної відпустки, умови та розмір оплати праці;

- процедуру та встановлені строки попередження про припинення трудового договору, яких повинні дотримуватися працівник і роботодавець.

Примітка. Ознайомитися з текстом Кодексу законів про працю України можна на парламентській вебсторінці за посиланням https://cutt.ly/ZZ9gRPA 

Є питання, пов'язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут https://cutt.ly/oJ8G2q9

Крім того, ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot

 

 

«На що жити?» та «Що робити далі?»: добірка корисних посилань для переселенців

 

Для багатьох українців, які евакуювалися до інших міст країни, постало гостре питання: як знайти роботу на новому місці. Тому зібрали добірку державних послуг на Гіді, які допоможуть кожному, хто шукає відповіді на питання «На що жити?» та «Що робити далі?».

 

Підтримка тих, хто втратив роботу:

 

Оформлення ФОП:

 

Довідки:

 

Мікрогранти:

 

Зберігайте добірку, діліться з тими кому ця інформація стане в нагоді.

 

 

Результати розгляду заяв щодо надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу (за період з 11 по 24 липня 2022 року)

 

Інформація учасникам програми надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу!

Державний центр зайнятості ухвалив чергове рішення щодо заяв з найбільшою кількістю балів у межах граничної суми мікрогрантів (по заявах поданих за період з 11 по 24 липня 2022 року).

З переліком таких заяв у розрізі областей можна ознайомитись тут.

Решта заяв з позитивним рішенням комісії будуть автоматично розглядатися у наступному періоді у межах кінцевого строку, встановленого Мінекономіки з урахуванням наявного фінансування, про що Мінекономіки інформує Державний центр зайнятості та уповноважений банк.

Очікуйте офіційний лист-рішення про надання або відмову щодо надання мікрогранту, які обов’язково будуть розіслані на адреси електронної пошти, зазначені у ваших заявах.

У разі отримання позитивного рішення вам необхідно буде звернутися до найближчого відділення АТ «Ощадбанк» для відкриття рахунку та укладення угоди на отримання мікрогранту.

Форма договору та заява про надання мікрогрантів тут.

 

 

До проекту «єРобота» внесено зміни

 

Уряд вніс зміни до програми підтримки переробних підприємств у межах проекту «єРобота». Тепер гранти за цією програмою зможуть отримати й фізичні особи-підприємці.

Крім того, розмір гранту тепер буде прив’язаний до необхідності створення певної кількості робочих місць. Зміни також торкнулися програми мікрогрантів в частині заохочення для малих фермерських господарств.

На отримання грантів для створення або розширення наявних підприємств в межах проекту «єРобота» вже надійшло 6,5 тисяч заявок:

  • 6 тисяч заявок — на мікрогранти до 250 тисяч гривень;

  • 100 заявок — за програмою створення нових теплиць і нових садів;

  • більш як 400 заявок — за програмою створення нових переробних підприємств.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, така кількість заявок за перший місяць роботи програми демонструє, що люди зацікавлені створювати власний бізнес в Україні: «Держава в цьому допоможе, адже приватний сектор — це основа сильної та стійкої економіки»

Нагадуємо, що за результатами розгляду заявок, на жаль, в деяких випадках Державний центр зайнятості змушений відмовляти отримувачам у наданні мікрогранту, зокрема з причин невідповідності їх бізнес-планів умовам програми.

Перед написанням бізнес-плану пропонуємо вам ще раз ознайомитися з поширеними помилками https://is.gd/355RID.

 

Створіть власну справу або розвивайте діючу вже сьогодні! Подайте заявку на участь у державній програмі

 

Маєте бізнес-план і впевнені наміри розпочати власну справу або розвивати вже діючу? Є пропозиція. Цікаво? Тоді ця інформація саме для вас.

З 1 липня стартувала державна програма «єРобота», яка має на меті допомогти незайнятим громадянам створити власний бізнес або розвивати вже налагоджену підприємницьку діяльність.

Для підтримки підприємництва та створення сприятливого бізнес-середовища передбачено кошти на такі гранти: створення або розвиток бізнесу, створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства, створення або розвиток тепличного господарства.

Додатково інформацію про гранти можна переглянути на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг «Дія» за посиланням  https://cutt.ly/eLsobFd 

Роль Державної служби зайнятості достатньо вагома, адже фахівці надають консультації щодо складання бізнес-планів, розглядають ці проєкти, а також безпосередньо приймають рішення про надання гранту (після проведення АТ «Ощадбанк» ідентифікації клієнта та перевірки ділової репутації отримувача).

Як подати заявку на отримання гранту, які особливості отримання державних грантів на започаткування та розвиток бізнесу? Про це можна дізнатися під час заходів, які організовує Державна служба зайнятості. Зокрема, такий інформаційний захід проведуть у Новоархангельській районній філії Кіровоградського обласного центру зайнятості в онлайн форматі під назвою «Кредитування бізнесу». Деталі за телефонами, вказаними тут https://cutt.ly/OJ48QYR.

Для того, аби присутні отримали розширену інформацію щодо проекту фахівці районної філії залучать до участі і представників відділення Ощадбанку.

Друга частина вебінару пройде у форматі запитання-відповіді, тож присутні матимуть змогу отримати кваліфіковані роз’яснення.

Виникла необхідність у консультації щодо мікрогрантів? Телефонуйте за номером: (0522) 32-28-41 або задавайте питання у Telegram-каналі Державної служби зайнятості https://t.me/DCZWorkNowBbot 

Якщо ж у вас є питання, що стосуються сфери зайнятості, можете звернутися до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, розміщеними тут https://cutt.ly/oJ8G2q9 

 

Дитячі іграшки та лінія з виробництва дроту: уряд виділив перші кошти для переможців програми грантів

 

Уряд погодив виділення 44,3 мільйона гривень з резервного фонду для фінансування перших переможців програми грантів на розвиток переробного бізнесу. Вже найближчим часом учасники програми, які набрали найбільшу кількість балів за свої бізнес-проекти, отримають кошти на обладнання, матеріали, сировину тощо.

Серед проектів, у які будуть спрямовані кошти – запуск лінії з виробництва дроту, розширення виробництва дитячих іграшок, закупівля сучасного обладнання для розширення виробництва м’ясо-ковбасних виробів, придбання лінії електрооптичного сортування для перероблення і консервування фруктів та овочів та інші.

Реалізація перших проектів у сфері перероблення дозволить забезпечити роботою 150 людей.

«Створення близько 75 тисяч робочих місць протягом року та поява нових підприємств, які створюватимуть якісну українську продукцію – таких результатів очікуємо від втілення програми грантів для розвитку переробної промисловості. Підтримуємо українського виробника, чиї товари мають шанс посісти своє місце у світовій торгівлі та довести свою відповідність міжнародним стандартам якості», – підкреслила Перша віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Загалом з початку запуску програми грантів для переробних підприємств українці подали 574 заявок на участь через Портал Дія. 65% заявників планують витратити кошти на обладнання, 22% – на введення устаткування в експлуатацію, 13% – на доставлення техніки.

Серед найпопулярніших напрямків, у яких підприємці реалізують свої проекти – виробництво товарів та гуртова торгівля ними – 4,5%, лісопильне та стругальне виробництво – 4,1%, перероблення зернових, бобових культур і насіння олійних культур – 3,8%, виробництво м'ясних продуктів та м’яса – 3,2%.

 

 

Дитячі іграшки та лінія з виробництва дроту: уряд виділив перші кошти для переможців програми грантів

 

Уряд погодив виділення 44,3 мільйона гривень з резервного фонду для фінансування перших переможців програми грантів на розвиток переробного бізнесу. Вже найближчим часом учасники програми, які набрали найбільшу кількість балів за свої бізнес-проекти, отримають кошти на обладнання, матеріали, сировину тощо.

Серед проектів, у які будуть спрямовані кошти – запуск лінії з виробництва дроту, розширення виробництва дитячих іграшок, закупівля сучасного обладнання для розширення виробництва м’ясо-ковбасних виробів, придбання лінії електрооптичного сортування для перероблення і консервування фруктів та овочів та інші.

Реалізація перших проектів у сфері перероблення дозволить забезпечити роботою 150 людей.

«Створення близько 75 тисяч робочих місць протягом року та поява нових підприємств, які створюватимуть якісну українську продукцію – таких результатів очікуємо від втілення програми грантів для розвитку переробної промисловості. Підтримуємо українського виробника, чиї товари мають шанс посісти своє місце у світовій торгівлі та довести свою відповідність міжнародним стандартам якості», – підкреслила Перша віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Загалом з початку запуску програми грантів для переробних підприємств українці подали 574 заявок на участь через Портал Дія. 65% заявників планують витратити кошти на обладнання, 22% – на введення устаткування в експлуатацію, 13% – на доставлення техніки.

Серед найпопулярніших напрямків, у яких підприємці реалізують свої проекти – виробництво товарів та гуртова торгівля ними – 4,5%, лісопильне та стругальне виробництво – 4,1%, перероблення зернових, бобових культур і насіння олійних культур – 3,8%, виробництво м'ясних продуктів та м’яса – 3,2%.

 

 

Питання – відповіді

Чи всі бажаючі можуть отримати мікрогранти?

 

Нагадаємо,  що з  1 липня стартувала державна програма «єРобота», що складається з проектів, один із яких спрямований на покращення бізнес-середовища для українців. Тобто ті, хто бажає створити бізнес або розвивати вже налагоджену власну справу можуть подати заявку на отримання мікрогранту.

Однак не всі бажаючі можуть отримати мікрогранти, оскільки є певні правові підстави відмови в наданні мікрогранту. Рекомендуємо детально ознайомитися з викладеною нами інформацією, розміщеною під хештегом Підтримка_підприємництва.

Наразі визначені строки подання заяв та граничні суми мікрогрантів, що належить до цих строків. Отже, подаючи заяви у період з 08.08.2022 по 21.08.2022, можна претендувати на отримання 480 млн грн. (сумарно по країні).

Однак, не всі претенденти зможуть отримати мікрогранти, якщо у цей період буде подана велика кількість заяв (документи, які відповідають всім вимогам законодавства) і сума заявлених мікрогрантів перевищить зазначені 480 млн грн.

Пунктом 18 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738, визначено, що якщо необхідну кількість балів набрали більше заяв, ніж визначена гранична сума мікрогрантів, вони надаються отримувачам з найбільшою кількістю балів. Решта заявок автоматично розглядається у наступному періоді.

Примітка. Ознайомитися з інформацією щодо прийнятих рішень по мікрогрантам можна тут https://cutt.ly/kZ9kt1f 

У вас є питання сфери зайнятості? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут https://cutt.ly/oJ8G2q9 

Крім того, ми є у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь