Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Вирішуємо проблему разом

Дата: 22.09.2022 10:57
Кількість переглядів: 395

Вирішуємо проблему разом

 

   Сьогодні надто актуальною є проблема зростання правопорушень серед молоді.

   Проблема злочинності неповнолітніх завжди важлива для суспільства, адже від того, як вона вирішується залежить моральний клімат у суспільстві в цілому. Якщо раніше підліткова злочинність була вуличною, то тепер неповнолітні скоюють злочини в чужих приміщеннях, у транспорті, за місцем навчання та навіть, місцем свого проживання. Позбавлені можливості організовано проводити своє дозвілля, неповнолітні потрапляють у сферу інтересів кримінальних осіб, які часто залучають їх до злочинної діяльності. І думка, що більшість правопорушень вчиняють діти з неповних сімей, сироти або ж діти, що позбавлені батьківської опіки, не завжди вірна.     

   Правопорушення як дія, для неповнолітніх досить часто є проявом сміливості та самоствердження. І під час скоєння правопорушень, діти навіть не замислюються про наслідки своїх протиправних дій. Тому, після проголошення вироку судом, та прибуття до органу пробації, більшість з них виглядає розгубленими, не тямущими що буде далі. І вже завдання органу пробації полягає в тому, щоб, з урахуванням вікових та психологічних особливостей цих неповнолітніх, забезпечити їх подальший нормальний фізичний і психологічний розвиток, провести профілактику агресивної поведінки, викликати мотивацію до позитивних змін особистості та поліпшення соціальних стосунків.

   Пробація щодо неповнолітніх — це пробація стосовно осіб віком від 14 до 18 років, та складається з системи наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

   Пробацію щодо неповнолітніх орган пробації здійснює спільно зі службами у справах дітей, центрів надання соціальних послуг, відділами дітей сім’ї та надання соціальних послуг, секторами ювенальної превенції та іншими установами та закладами, які забезпечують соціальний захист і профілактику правопорушень.

   Протягом 2022 року по обліку Голованівського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області пройшло 2 неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а стосовно ще 1- складена досудова доповідь та направлена до суду. В ході розмови з матір’ю неповнолітнього К. 2005 року народження проведено індивідуально – роз’яснювальну роботу щодо необхідності належного виконання батьківських обов’язків з виховання, навчання дитини, в т.ч. необхідності оформлення паспорта дитині, яка досягла віку, з якого може бути документована та необхідності продовження хлопцем навчання для здобуття загальної середньої освіти. Крім того, з самим неповнолітнім проведено бесіду профілактичного характеру, направлену на недопущення скоєння ним нових кримінальних правопорушень, необхідності продовження навчання та отримання обов’язкової загальної середньої освіти, недопущення вживання наркотичних та алкогольних речовин, тютюнопаління тощо.

   Більшість з них на момент скоєння правопорушення перебували в тяжких життєвих обставинах або проживали у неповних сім’ях. Цим дітям не приділялася належна увага зі сторони дорослих і вони жили своїм, іншим життям. І саме орган пробації спрямовує свою діяльність на те, щоб викликати в дитини повагу до оточення, неприйняття приниження гідності іншої людини, дотримання правил моральної поведінки, та уникнення ситуацій, які призводять до порушення закону. Неповнолітній починає замислюватися, а чи варті дрібні крадіжки, необдумані вчинки того, щоб позбавити себе права жити повноцінно, занапастити свою юність, провівши її за ґратами та отримати тавро на все життя.

  З метою попередження та профілактики вчинення неповнолітніми нових правопорушень працівники сектору систематично проводять профілактичні бесіди із неповнолітніми суб’єктами пробації, які знаходяться на обліку у секторі, залучаючи до цієї роботи співробітників поліції. З-поміж усіх дієвих заходів, важливого значення набувають саме зустрічі та безпосереднє спілкування з дітьми. Чергова така профілактична бесіда відбулась 21.09.2022 року у приміщенні районного сектору пробації під час явки на реєстацію.

     Інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Голованівського РВП розповіла підліткам про відповідальність за вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень неповнолітніми. Окремо зупинилась на злочинах проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності особи. «Відповідальність за скоєння правопорушень настає після досягнення особою 14-річного віку. Проте не варто забувати, що до досягнення повноліття особою, яка скоїла злочин, відповідальність нестимуть батьки порушника»,  — наголосила працівник поліції.

         Під час зустрічі також звернута увагу дітей на правила поведінки у навчальних закладах, наслідки пропусків занять та ввічливе відношення до вчителів та оточуючих. Особливого значення у розмові з неповнолітніми суб’єктами пробації було надано питанню формування в них високих моральних якостей, виховання відчуття відповідальності.

       Після бесіди учні-порушники пообіцяли зробити належні висновки і переглянути  ставлення до своєї поведінки.

 Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм у всьому. Навпаки, слід працювати над тим, аби людина зважувала на свої помилки і більше їх не повторювала. А наша задача допомогти їм в цьому.

 

Голованівський районний сектор №2

філії Державної установи «Центр пробації» 

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь