Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, що буде застосовуватись у 2023 році

Дата: 23.01.2023 11:42
Кількість переглядів: 1763

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, що буде застосовуватись у 2023 році

 

         Голованівський відділ податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області  інформує  платників податків про те, що у 2023 році застосовується новий коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2022рік.

         За інформацією Державної служби статистики України, індекс споживчих цін за 2022 рік становить 126,6 %.

         Пунктом 289.2 статті 289 Податкового кодексу України,  визначено, що, у разі якщо індекс споживчих цін перевищує 115 відсотків, такий індекс застосовується із значенням 115.

          Відповідно до пункту 9 підрозділу 6 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (у редакції Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень») індекс споживчих цін, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, застосовується із значенням 100 відсотків:

      -    за 2017–2022 роки – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

      -   за 2017–2020 роки – для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення.

         Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить:

 

-     для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0;

-    для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) – 1,15.

        

        Згідно пункта 289,2 статті 289 Податкового кодексу України,   коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно (накопичувально) залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, зазначеної в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок.

        Зверніть увагу! Витяги, які були сформовані автоматично програмним забезпеченням Державного земельного кадастру в період з 1 січня до 13 січня 2023 року, не містять коефіцієнтів індексації за 2022 рік, відповідно, значення нормативної грошової оцінки земельних ділянок, зазначене в цих витягах, потребує перерахунку із застосуванням коефіцієнта індексації за 2022 рік.

        Додатково інформуємо, що 6 липня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 01 липня 2022 р. № 753 «Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок», яка передбачає, зокрема, що витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок оформляється і видається автоматично в електронній формі з використанням програмного забезпечення Державного земельного кадастру та містить інформацію на дату формування такого витягу. 

        Технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок та із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (на відповідній території), яка була затверджена раніше, залишається чинною до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, яку проведена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року № 1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок»  (ввійшла в дію 10 листопада 2021 року ).

 

Вищевикладену інформацію необхідно враховувати та дотримуватися  вимог чинного законодавства при поданні звітності на 2023 рік.

 

 

 

Наталія  МІЩЕНКО

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь