Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Задля створення безпечного середовища

Дата: 10.02.2023 11:56
Кількість переглядів: 116

Задля створення безпечного середовища

 

Голованівський районний сектор №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області  це ланка  системи пробації, яка   у вихідні дні відсвяткувала 8 річницю з дня її створення та  щодня однією командою працює над реалізацією державної  політики та визначених Законом України «Про пробацію» завдань задля створення безпечного середовища (5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про пробацію»).

 Лише з підтримкою та допомогою державних та неурядових організацій, посадовців і волонтерів пробації можливо виконання такої суспільно  важливої місії, як змінюючи на краще життя однієї людини, ми змінюємо сьогодення всієї громади та майбутнє нашої держави!

Змінювати світ та робити добрі справи можна по-різному. Волонтерство в пробації — одна із таких можливостей. Долучайся до цього руху та допомагай людям повірити в себе та в успішне майбутнє.

Згідно із законодавством, волонтер пробації  - фізична особа, яка досягла 18-річного  віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов’язаних із пробацією, на добровільній і безоплатній основі і бажано  має досвід  та навички  у вирішенні конфліктних та складних ситуацій.

    Одним з головних чинників, які можуть забезпечити виконання повноваженими органами пробації покладених на них завдань і функцій, є налагодження тісної співпраці з громадянським суспільством, спільна робота у напрямі соціалізації правопорушників. Волонтерська діяльність, пов’язана з пробацією здійснюється відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про пробацію».

   Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведення з ними соціально-виховної роботи. Волонтери пробації здійснюють свої повноваження під керівництвом персоналу органу пробації. Положення про організацію діяльності волонтерів пробації затверджується центральним органом виконавчої влади, що формує державну політику в сфері пробації.

   Волонтерська діяльність, пов’язана з пробацією, здійснюється волонтерами пробації за такими напрямами:

  • сприяння уповноваженим органам з питань пробації у здійсненні наглядових заходів за місцем проживання, роботи та навчання суб’єктів пробації;
  •  участь у складанні та реалізації виховної роботи із суб’єктами пробації;
  •  участь у складанні та реалізації індивідуальних планів роботи із суб’єктами пробації;
  • участь у проведенні індивідуально-профілактичної роботи із суб’єктами пробації;
  • надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги суб’єктам пробації;
  •  сприяння у працевлаштуванні суб’єктів пробації, залучення їх до навчання, виховних заходів та соціально-корисної діяльності;
  •  сприяння у реалізації пробаційних програм стосовно суб’єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
  • участь у реалізації інших заходів, спрямованих на виправлення суб’єктів пробації та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

     Діяльність волонтерів пробації, пов’язана із здійсненням наглядових заходів за дотриманням суб’єктами пробації обов’язків, визначених законом та покладених на них рішенням суду, передбачає участь у: перевірці суб’єктів пробації за місцем роботи або навчання; перевірці виконання обов’язків, покладених рішенням суду на осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням; перевірці достовірності поважних причин, що обумовили неявку суб’єктів пробації до уповноваженого органу з питань пробації в призначений строк; заходах, пов’язаних із початковим розшуком суб’єктів пробації, місцезнаходження яких невідоме.

    Волонтерство у пробації — це допомога людям, які оступилися в житті, вчинили злочин, але не становлять загрози для життя і здоров’я інших людей та відбувають покарання в громаді. Ці люди прагнуть позитивних змін і хочуть стати частиною цієї громади, проте мають різноманітні проблеми й потреби, які самостійно не можуть вирішити. 

    Волонтери — це не просто люди, які допомагають тим, кому це потрібно, надаючи підтримку клієнтам пробації, вони дарують їм надію на краще, а в суспільстві вони розвінчують стереотипи та долучаються до забезпечення безпеки. 

   Важливо пам’ятати, що волонтерство – це взаємовигідна діяльність, воно  допомагає не тільки тим, на кого безпосередньо спрямоване, а й суспільству в цілому, і звичайно ж самому волонтеру. За результатами наукових досліджень, волонтерство має переваги для здоров’я. Люди, які займаються ним часто мають довшу тривалість життя, нижчий рівень стресу, кращу роботу мозку тощо.

 І, звичайно ж, волонтерство допомагає розширити кругозір, коло спілкування. Бонус  воно може сприяти вашій кар’єрі, бо рекрутери з повагою ставляться до людей, які мають досвід волонтерства і вказують його в резюме.

Окрім того, волонтери беруть активну участь у розбудові громадянського суспільства, що робить окремі спільноти сильнішими, а отже, і всю країну.

Якщо ти небайдужий до долі людей, які скоїли злочин, але бажають виправитись,   хочеш  допомогти  змінити життя на краще тих, хто оступився, але  прагне виправити старі і не скоювати нових помилок. Це різні люди з різними поглядами, професіями, статками, інтересами та цілями.

Для пробації будь-яка допомога важлива, тому варто робити те, що ви можете і хочете саме зараз, не чекаючи кращого часу чи ідеальних можливостей.

Волонтер може допомогти клієнту пробації порозумітися з органами державної влади, установами і організаціями. Окремі волонтери пробації відповідно до своєї кваліфікації, можуть надавати юридичні, психологічні консультації проводити інформаційно-тренінгові та інші заняття із клієнтами. Дуже важливою є допомога волонтерів, які на власному досвіді, як «рівний рівному» можуть розповісти та показати, що можливо:

- вийти із складних життєвих обставин,

- подолати залежності та недуги,

- жити інтересним  активним життям,

- бути повноцінним членом громади!

Що робить волонтер у пробації? Вибір дуже великий.

Навчання та освоєння в суспільстві

Ні для кого не секрет, що у наш час освіта важлива для хорошого працевлаштування та розвитку навиків комунікації. А відсутність стабільного доходу, невміння безконфліктно вирішувати суперечки та досить низький загальний рівень розвитку є одними з найпоширеніших проблем, що призвели до вчинення кримінального правопорушення. Невирішені проблеми є ризиком вчинення нових правопорушень. 

Волонтери у цьому випадку стають для підопічних наставником, який навчає та дає корисні поради, а інколи допомагає зробити важливий крок до позитивних змін.

 Волонтер може навчити взаємодіяти в команді, опанувати нове захоплення, чи знайти правильних друзів тощо. Він також може організувати або долучитися до проведення різноманітних освітніх і культурних заходів, які сприятимуть розширенню кругозору клієнтів пробації, вихованню у них почуття прекрасного та будуть мотивувати до позитивних змін.

Допомога з працевлаштуванням

Думка про те, що усі правопорушники є злодіями й не мають перспективи на працевлаштування — це лише стереотип. Більшість клієнтів пробації хочуть працювати та дбати про себе і свою родину. Хтось втратив роботу і не знає, куди податися, чи досі не наважився піти у центр зайнятості. Або ж просто не знає, як переглянути вакансії в Інтернеті.

Знання і досвід волонтера у такому випадку є дуже цінними: він, наприклад, допомагає скласти резюме, підшукати вакансії, які їм найбільше підходять та провести пробну версію співбесіди.  Волонтер може сприяти розвитку підопічного. Важливо, аби клієнт пробації розумів, що він має перспективу та шанс на щасливе майбутнє.

Підтримка та поради

Освіта та працевлаштування — це дуже важливі речі. Проте це все стає неможливим, якщо людина не відчуває підтримки. Стань для свого підопічного ментором, який може вислухати, підтримати та порадити. Часто людям потрібна лише звичайна розмова, щоб повірити у себе. Кожен потребує друга, а волонтер — це людина, яка стає для підопічного близьким та вірним товаришем, якому можна довіритись, відкритись та поділитись думками.

Допомога у пробації може бути різною, вона не обмежується лише кількома пунктами. Обери те, що тобі подобається і в чому ти маєш досвід — тоді волонтерство для тебе буде у задоволення. Не варто хвилюватись, що ти не маєш достатньо досвіду, бо на допомогу завжди прийдуть працівники Центру пробації та інші волонтери. 

Бажаючих стати волонтерами та за більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: смт. Голованівськ, вул. Суворова, 6, Голованівський районний сектор №2  філії Державної установи «Центр пробації».

 

Голованівський районний сектор №2

філії Державної установи «Центр пробації»

Ірина КРИНИЦЬКА

 





 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь