Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

Інформаційно-консультаційні заходи для суб'єктів пробації

Дата: 21.09.2023 09:34
Кількість переглядів: 94

В вересні 2023 року в Голованівському районному секторі №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області працівниками сектору проведено інформаційно-консультаційні заходи для суб'єктів пробації, які перебувають на обліку на теми: «Що таке домашнє насильство», «Відповідальність за вчинення домашнього насильства».

Домашнє насильство є серйозним порушенням прав людини, що вкорінене в нерівності між чоловіками та жінками й гендерній дискримінації.

Відповідно до статті 126-1 КК України домашнє насильство - умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. За вчинення домашнього насильства винна особа карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Проблема жорстокості та домашнього насильства, що існує у суспільстві, є надзвичайно актуальною. Тому кожний суб’єкт на якого законодавством покладено обов’язок здійснювати протидію домашньому насильству, здійснює припинення проявів домашнього насильства,  формує негативний стереотип в суспільстві щодо домашнього насильства тощо.

До органів, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належать і уповноважені органи з питань пробації. Вагому роль у системі виконання покарань  відіграють органи пробації, які виконують низку надзвичайно важливих наглядових, контролюючих та пенітенціарних функцій.

Кривдники, які потрапляють на облік органів пробації, за рішенням суду відбувають різні покарання – від громадських робіт до проходження пробаційних програм. До числа суб’єктів пробації можуть належати кривдники, що звільнені від відбування покарання з випробуванням, та ті, хто відбуває покарання у виді громадських робіт, або особи, що були засуджені до позбавлення волі за вчинення домашнього насильства.

 Протягом 2023 року на обліку Голованівського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» перебуває 1 особа, яка визнана судом винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 126-1 ККУ (домашнє насильство) та якому призначено покарання у виді громадських робіт строком 240 годин.

Варто зазначити, що, відповідно до чинного законодавства, особи, які вчинили домашнє насильство, несуть кримінальну та адміністративну відповідальність.

В ході заходу суб’єктами пробації отримано інформацію про види домашнього насильства, відповідальність за вчинення дій, пов’язаних з домашнім насильством, алгоритм дій людини, яка потерпає від насильства та попереджено про відповідальність у разі порушення  громадського порядку, вчинення нового злочину, невиконання обов’язків покладених на засуджених судом, а також ними.

Голованівський РС №2
фДУ «Центр пробації»
в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь