Голованівська селищна рада

Кіровоградська область, Голованівський район

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ

Дата: 22.03.2024 09:01
Кількість переглядів: 82

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ

 

 Головне управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Південно-Східне

міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

ЗАКОНОДАВСТВО

Закони України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про охорону праці», Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві, ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»

ПЕСТИЦИД – НЕБЕЗПЕКА

  • токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

Застосовуються тільки пестициди, що зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Перевірити реєстрацію - https://mepr.gov.ua/upravlinnya-vidhodamy/derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do-vykorystannya-v-ukrayini/

На упаковках пестицидів зазначається:

клас небезпечності та лімітуючий показник по кожній з трьох груп критеріїв за діючою гігієнічною класифікацією пестицидів;

рекомендації по транспортуванню, зберіганню, застосуванню та знешкодженню, індивідуальній і громадській безпеці, охороні навколишнього середовища при виконанні дій з препаратами; перша допомога при отруєнні.

Контакт пестициду з працівником - професійний РИЗИК ОТРУЄННЯ:

багаторазова дія - гострі та хронічні професійні захворювання;

малі дози та/або упродовж певного періоду - астма, алергізації організму, онкологічні захворювання тощо.

ЗАХОДИ

  • Усунення небезпеки - ведення органічного господарства.
  • Мінімізація впливу небезпечного фактора та професійних ризиків - заміна більш токсичного пестициду по класу небезпечності на менш токсичний.

УМОВИ ДОПУСКУ ДО РОБОТИ З ПЕСТИЦИДАМИ:

1. Особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення (до 28.06.2023 допуск (посвідчення)) про право роботи з пестицидами. (ст. 11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»

Строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, виданих відповідно до ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» та дійсних станом на 01 січня 2022 року, продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування. (постанова КМУ від 16.03.2022 № 297) Допуски (посвідчення) отримані в період 01.01.2022 – 27.06.2023 мають строк дії 1 рік.

З 28.06.2023 набрала чинності постанова КМУ від 09.05.2023 №458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами» Цей Порядок регламентує умови одержання свідоцтва про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та посвідчення про право роботи з пестицидами. Строк дії свідоцтва та посвідчення становить 2 роки.

 Попередній та періодичний медичний огляди відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій та отримати (наказ МОЗ від 21.05.2007 № 246)

 Посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, отримане в порядку встановленому Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (спецнавчання) НПАОП 0.00-4.12-05

 Інструктажі з питань охорони праці:

 Вступний при прийомі на роботу.

Первинний – на робочому місці.

Повторний – 1 раз на 3 місяці.

Цільовий – перед виконанням робіт.

Стажування/дублювання виконання робіт.

 

Досягнення 18 річного віку. Відсутність медичних протипоказань за станом здоров’я.

УВАГА. Вагітні жінки та жінки під час грудного вигодовування не допускаються до роботи з пестицидами (пункти 1.5. та 2.1. ДСанПіН 8.8.1.2.001-98)

ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ:

спецодяг, спецвзуття, рукавиці, рукавички, захисні окуляри, респіратори, протигази тощо

мають відповідати:

ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 Технічному регламенту засобів індивідуального захисту, видаються згідно з Мінімальними вимогами безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці.

ВИКОНАННЯ РОБІТ

  • За дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, роботодавець сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. Власників пасік за три доби до хімобробок.
  • Роботи з пестицидами проводяться в ранні і вечірні години при мінімальних повітряних потоках. Тривалість роботи з пестицидами 1 і 2 класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, 3 та 4 класу - 6 годин на добу.
  • Встановлення попереджувальних знаків/написів.
  • До робіт, пов'язаних із застосуванням пестицидів, робітники допускаються після проходження інструктажу на робочому місці.

ЗАБОРОНЕНО

  • Готувати розчини пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації.
  • Транспортувати разом різні види пестицидів.
  • Перевозити пестициди та протруєне насіння разом із біологічними засобами захисту рослин, харчовими і кормовими продуктами та іншими вантажами, а також із людьми.
  • Перебувати працівникам у зоні можливого руху маркерів або навісних машин під час розвертання машинно-тракторних агрегатів.
  • Облаштування місць для відпочинку і приймання їжі, які розташовані ближче 200 метрів від межі застосування пестицидів.
  • Здійснювати ремонт (за винятком дрібного) і регулювання апаратури при наявності в ній пестицидів. У випадку незначних пошкоджень ремонтні роботи проводяться при вимкнених механізмах з застосуванням засобів індивідуального захисту. При серйозних пошкодженнях машин і апаратури їх звільняють від пестицидів, знешкоджують і доставляють на пункт ремонту.
  • У машинах, які застосовуються для роботи з пестицидами, усі з’єднання магістралей переміщення пестицидів (фланці, затички, штуцери, ніпелі, люки тощо) повинні мати ущільнювальні прокладки.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь